AKO IZUMRU OBIČAJI, IZUMRIJET ĆE I SELO Sopjansko Lilanje na Ivanje nastavak je drevne tradicije

Sopje, mjesto nedaleko Slatine, već je dobro poznato po Dravskom proljeću, manifestaciji hrvatske baštine koja na jedinstven način povezuje pripadnike hrvatskoga naroda s lijeve i desne obale Drave.

Manje je, međutim, poznato da se u Sopju svakog lipnja obilježava blagdan rođenja Ivana Krstitelja te se održava i manifestacija koju su nazvali “Lilanje na Ivanje”. Inače, Ivanje je prastari običaj slavenskih naroda kojim se obilježava ljetni solsticij, najdulji dan i najkraća noć u godini. Tradicija različitih običaja počiva na drevnom vjerovanju da se njima može osigurati zdravlje ljudi, dobri usjevi i dugo ljeto. I dok se u mnogim krajevima Ivanje prepoznaje po krijesovima, u Sopju je to lilanje.

Običajem lilanja mladići su se pred djevojkama nadmetali koji će od njih najljepše i najbolje napraviti lilu i početi se udvarati djevojci. Lila je dulji ili kraći štap s rašljama napunjenim učvršćenom slamom. Slama se zapali i mladići lilaju, što znači vrte štap s takvom buktinjom oko sebe. U lilanju je važno i kakav je plamen, i koliko dugo gori zapaljena slama, i kako mladić vrti štap. Obično se to radilo u večernjim satima, kad vatra najviše dolazi do izražaja, pa se tako pokazuje i njezino veliko značenje u životu čovjeka.

Upravo su ti stari običaji temelj sopjanskog Ivanja, jer, kako kažu stariji Sopjani, “ako izumru običaji, izumrijet će i selo”. Tako je bilo i jučer (srijeda) navečer kada su se kod zgrade Općine okupila djeca, mladi i stari. Manifestaciju “Lilanje na Ivanje 2020.” je svečano otvorio načelnik općine Sopje Berislav Androš te nam ispričao i nešto više o planovima Općine.

– Nakon dužeg vremena smo organizirali jednu od naših manifestacija, jer smo poštovali mjere vezane uz epidemiju koronavirusom. Ovo je bila prva manifestacija ove godine, a za dalje ćemo vidjeti, ovisno kako će situacija razvijati. Prijavili smo desetak projekata u sklopu projekta INTRREG, a radi se o manifestacijama koje će biti financirane u razdoblju od 18 mjeseci od potpisivanja ugovora, koji bi uskoro trebali potpisati, u roku tjedan-dva. Kroz taj projekt je uključeno i ovo večerašnje Lilanje na Ivanje, te Dravsko proljeće, Zagorske jeseni, Mijoljska potkova, neke nove manifestacije kao Ribarski dan na rijeci Dravi i Advent u Sopju, kao i još neke manje manifestacije. Projekt INTERREG ne veže se samo u održavanje manifestacija, već i za izgradnju infrastrukture koja je potrebna da se te manifestacije uspješno održe. Jedan od tih infrastrukturnih projekata je asfaltiranje platoa iza zgrade Općine i izgradnja prigodne bine za sve te naredne manifestacije. Vrijednost tog projekta je oko milijun i dvjesto tisuća kuna – rekao je načelnik Androš te dodao kako se sve manifestacije organiziraju s udrugama s područja općine Sopje.

Organizaciju ovogodišnje manifestacije Lilanje na Ivanje potpisuje KUD Podravac Sopje, uz pokroviteljstvo Općine Sopje. Za sve posjetitelje organizator je pripremio grah i osigurao hladna pića, a za dobru atmosferu uz pjesmu i ples bili su zaduženi Domagoj i Aco. U lilanju se okušao i općinski načelnik Berislav Androš, i to vrlo uspješno, prisjetivši se tako svojih dječačkih dana. (www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli i R. Turkalj)

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.