Apple planira svoju aplikaciju Health proširiti na još nekoliko područja

Među alatima koje Apple razvija za zdravstvene aplikacije svojih mobitela odnedavno je uvršten i onaj koji bi trebao uz pomoć podataka iz senzora zaključivati o mentalnom zdravlju korisnika.

Apple planira svoju aplikaciju Health proširiti na još nekoliko područja za koja smatraju da bi se mogla nadzirati putem senzora ugrađenih u iPhone. Do sada ova aplikacija već prati, ako to želite, broj koraka, cikluse spavanja, a uz Apple Watch može pratiti i otkucaje srca, zasićenost krvi kisikom i brojne druge parametre. Prema pisanju Wall Street Journala, zdravstvenim bi se funkcijama iPhonea uskoro mogle priključiti i one vezane uz mentalno zdravlje.

Korištenjem dostupnih senzora unutar mobitela dobivaju se podaci o kretanju, fizičkoj aktivnosti, snu, uzorcima kod tipkanja po ekranu i slični, a Appleovi istraživači smatraju da bi se njihova kombinacija mogla – uz napredne algoritme – analizirati na način da se otkriju znakovi mentalnih stanja ili bolesti. Tako bi iPhone u budućnosti mogao svoje korisnike upozoravati na to da su pali u depresiju (ili da tek u nju ulaze), ali i na smanjenje njihovih kognitivnih sposobnosti.

iPhone za rano otkrivanje autizma

Osim toga, kamere iz iPhonea, svake godine sve naprednije i bolje, mogle bi snimati i lica djece kako bi na njima otkrivale razne uzorke povezane s autizmom. Ovaj projekt provodi se u suradnji sa sveučilištem Duke. Tehnologija bi funkcionirala tako da algoritmi putem kamera prate dječje lice i analiziraju način i vrijeme koje mu treba da se usredotoči. Jedan od simptoma autizma je upravo gubitak pažnje, pa istraživači smatraju kako bi se ti znakovi mogli zapaziti upravo putem mobitela.

Ove studije koje Apple provodi u suradnji sa znanstvenicima ne moraju nikada zaživjeti u praksi, no WSJ isto tako napominje da je kompanija ranije provodila nekoliko sličnih studija vezanih za zdravlje srca, pa je u konačnici u Apple Watch ugradila mogućnosti EKG-a i praćenja raznih kardio funkcija.

 

Izvor: Bug

Foto: snimka zaslona

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.