EKOLOŠKI INDEKS: Hrvatska u prvih 20 posto “najzelenijih” zemalja svijeta

Prema ekološkom indeksu koji je osmišljen na prestižnom američkom sveučilištu Hrvatska je zauzela 34. mjesto od 180 analiziranih zemalja. Istraživanje je dovelo u vezu i visoke prihode s ekološkim politikama.

Ekološki indeks Environmental Performance Indeks (EPI) osmišljen je na američkom sveučilištu Yale i služi kao pokazatelj stanja održivosti i ekološke osviještenosti u zemljama diljem svijeta. Za njegovu izradu i rangiranje zemalja znanstvenici koriste 32 pokazatelja podijeljenih u 11 kategorija, te na temelju toga stvaraju ljestvicu 180 zemalja. Što je pojedina zemlja bliža vrhu ljestvice, to je bliža i ispunjavanju zadanih ciljeva u ekologiji i održivosti.

Pokazatelj EPI ima cilj ukazati na probleme, pomoći vladajućima u zadavanju ekoloških ciljeva, te identificirati najbolje primjere zemalja koje drže do okoliša. U izdanju za 2020. godinu ovaj je indeks otkrio kako su kvalitetne ekološke politike i propisi povezani s većim blagostanjem građana, odnosno da viši prihodi u pojedinoj zemlji omogućavaju vladajućima ulaganje u ekološki poželjne programe – među kojima su projekti higijene i opskrbe čistom vodom, smanjenja zagađenja zraka te kontrole opasnih otpada.

Autori ovogodišnje rang liste kažu i kako je iz nje vidljivo da zemlje ne moraju žrtvovati ekonomsku održivost za ekonomsku sigurnost i obratno – primjeri pojedinih zemalja koje iskaču po oba pokazatelja to potvrđuju u svim promatranim kategorijama.

Od Danske do Hrvatske

U konačnici, kada su u kalkulaciju ubačeni svi čimbenici poput politike zbrinjavanja otpada, kvalitete zraka i vode, bioraznolikosti, usluga povezanih s ekosustavom i utjecaja na klimatske promjene, na vrhu ljestvice našla se Danska s rezultatom 82,5. Slijede je Luksemburg, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, svi s rezultatom 80 ili više (na skali do 100).

Hrvatska se našla na 34. mjestu, tj. u prvih 20% “najzelenijih” zemalja svijeta, s rezultatom od 63,1. Gledano na razini regije (Istočne Europe), Hrvatska je na 9. mjestu, dok su u našoj regiji kao “najzelenije” identificirane Slovenija, Češka i Grčka. U društvu 27 zemalja članica Europske unije, smjestili smo se na 23. mjesto.

Hrvatska u usporedbi s prošlom ljestvicom, složenom prije deset godina, na ovoj napredovala na temelju sve veće zaštite bioraznolikosti i staništa životinja. Po kvaliteti zraka smo nešto lošiji, globalno nas EPI smješta na 54. mjesto, a nismo sjajni niti u kategoriji usluga povezanih s okolišem (67. mjesto), dok smo po ribarstvu tek na 79. mjestu.

Najbolji rezultat Hrvatska ostvaruje u kategoriji agrikulture, gdje smo završili na 15. mjestu globalne ljestvice. U kategoriji vitalnosti ekosustava smo 19., a u pozitivnom utjecaju na klimatske promjene EPI nas stavlja na 23. mjesto u svijetu.

Detalji studije, svi rezultati i pojašnjenje metodologije nalaze se na ovim stranicama, a u nastavku prenosimo Yaleovu infografiku koja pregledno donosi najbitnije rezultate.

 

Izvor: Bug

Foto: snimka zaslona EPI Yale

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.