Evo kako ukloniti svježe i stare mrlje na odjeći od dezodoransa

Ponekad zbog brzine, a ponekad i zato što ne razmišljamo previše, na odjeći ostane mrlja od dezodoransa, posebno ako koristite one protiv znojenja.

Uklanjanje svježih mrlja od dezodoransa

Mrlje ostaju kada u žurbi stavimo dezodorans i odmah se odjenemo. Srećom, takve svježe bijele mrlje jednostavno je ukloniti uz pomoć malo deterdženta za pranje posuđa, kažu stručnjaci Koledža za obiteljske i potrošačke znanosti pri Sveučilištu Georgia u SAD-u.

Postupak je ovakav:

Namočite mali ručnik hladnom vodom pa ga iscijedite. Stavite na njega nekoliko kapi deterdženta, ali nemojte pretjerivati da vam kasnije ne bi ostale mrlje od deterdženta. Lagano protrljajte mrlju kako bi se stvorila pjena.

Nježno trljajte dok mrlja od dezodoransa ne nestane. Potom ručnik isperite i njime prebrišite odjeću kako biste uklonili ostatke deterdženta. Poželite li odmah odjenuti taj komad, suzdržite se od sušenja mokrog dijela sušilom za kosu. Nikada se dio odjeće zamrljan dezodoransom ne tretira vrućim zrakom ili peglom. Kombinacija ostataka kemikalija i topline mogla bi uništiti tkaninu.

Uklanjanje starih mrlja od dezodoransa

Antiperspiranti se znaju nataložiti na odjeći, posebno ako se redovitim pranjem ne uklone sve čestice zalijepljene za tkaninu. I tu pomaže deterdžent za pranje posuđa, no postupak je nešto drugačiji.

Deterdžent se nanosi direktno na suhu mrlju i nježno se prije pranja protrlja starom četkicom za zube. Moguće je da ćete morati ovaj postupak ponoviti nekoliko puta prije nego tvrdokorna mrlja nestane.

Na tržištu postoje posebna sredstva za uklanjanje mrlja, ali prije upotrebe svakako provjerite smijete li tkaninu tretirati njime da je ne biste uništili. Ukoliko na etiketi odjeće piše da samo kemijsko čišćenje dolazi u obzir, tada zaboravite čišćenje kupovnim sredstvima.

Također, ako odjeća može podnijeti kupovno sredstvo za uklanjanje mrlja, svakako se pridržavajte uputa i ne držite ga na mrlji dulje nego što je navedeno. Na kraju operite odjeću u toploj vodi.

Najčešće pogreške kod nanošenja dezodoransa

Britanska liječnica dr. Dawn Harper upozorila je na najčešće pogreške koje ljudi rade kada stavljaju dezodorans što rezultira smanjenom učinkovitošću u zaštiti od stvaranja od neugodnog mirisa.

Nanošenje odmah nakon tuširanja ili buđenja

Nanošenje odmah nakon tuširanja je pogreška koju radi jako veliki broj ljudi, jer nam je svima nekako logično da nakon tuširanja stavimo dezodorans, ali zapravo logike u tome nema. Naime, vlažna koža teško apsorbira bilo što, a posebno dezodorans pa većina njega završi na odjeći.

Također, dr. Harper savjetuje stavljanje dezodoransa u večernjim satima, ne ujutro odmah nakon buđenja, jer tako ima dugotrajniji učinak.

Odijevanje odmah nakon nanošenja ili pretjerivanje s količinom

Dr. Harper napominje kako bi trebalo pričekati da se dezodorans nakon nanošenja osuši na koži, i tek tada krenuti s odijevanjem. Također, ne bi ga trebalo koristiti svaki dan. Zapravo, dr. Harper tvrdi da je dovoljno staviti ga jednom do dva puta tjedno, prenosi Independent.

 

Izvor: 24sata

Foto: Pixabay

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.