Evo što bi svaka kućna ljekarna trebala imati

Kad je riječ o Prvoj pomoći za kućnu upotrebu, nije nužno da se nabavlja ormarić kakve možemo vidjeti u poduzećima ili javnim ustanovama, jer sve možemo držati na suhom i tamnom mjestu, primjerice u ladici noćnog ormarića. A ni sadržaj kućne prve pomoći ne mora biti velikog obujma.

No, dobro je imati ono osnovno što je potrebno za saniranje manje ozljede ili opekotine u kućanstvu.

Izbjegavajte držanje lijekova u kupaonici (osim ako nisu u metalnom ormariću) jer je to prostor koji grijemo i udio vlage je vrlo visok, što može štetiti lijekovima.

Osnovni lijekovi za kućnu ljekarnu mogu se držati u kutiji ili neseseru, nikako u ladici pok ključem. Poanta je da su lako dostupni i prenosivi.

Pribor za prvu pomoć pregledajte barem jednom godišnje i nadopunite ono što ste u međuvremenu potrošili, dok lijekove treba pregledati svakih šest mjeseci, kako biste se uvjerili da nije istekao rok trajanja.

Sadržaj prve pomoći:

– sterilna gaza, ili sterilni zavoj za povijanje rana koji se stavlja direktno na ranu – ukupno 4 do 6 komada različite veličine

– rastezljivi zavoj za zamatanje – 2 do 4 komada različite širine

– traka za pričvršćivanje zavoja lijepljenjem, ili namjenske kopče

– trokutna marama za imobilizaciju

– paket obične cik-cak vate

– sredstvo za dezinfekciju (na primjer Octenisept, ili 3-postotni Hidrogen peroksid)

– flasteri različite veličine za zbrinjavanje manjih rana, 20-ak komada (nabavite obične, elastične i vodonepropusne)

– vlažne maramice za dezinfekciju – 4 komada

– vlažne maramice sa sapunom – 4 komada

– PVC rukavice – 2 para

– medicinske škare

– pinceta

– toplomjer

– sigurnosne igle – 4 komada

– antibiotsku mast ili prašak za površinske rane (na primjer, Tyrosur)

Sadržaj optimalne kućne ljekarne:

– lijekove za snižavanje temperature i ublažavanje bolova na bazi acetilsalicilne kiseline, na primjer Andol

– medicinski ugljen za zaustavljanje probavnih tegoba poput proljeva ili nadutosti uslijed zatvora, odnosno kod trovanja hranom

– spazmolitik protiv grčeva, tipa buscopan

– rehidracijsku otopinu za slučaj dehidracije uslijed želučanih viroza

– kapi za nos

– sirup protiv kašlja i za iskašljavanje

– tablete protiv alergije

– ako često imate problema sa suhim okom, dobro je imati i kapi za vlaženje oka, tzv. umjetne suze

 

Izvor: 24sata

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.