FOTO Pjesma, ples i miris pečenih kestena obilježili 12. voćinsku kestenijadu

Tradicionalno se u listopadu u Voćinu održava manifestacija Voćinska kestenijada. Prošle, 2020. godine, zbog epidemioloških mjera kestenijade nije bilo, radi toga je Kulturno-umjetnička udruga ”Voćin” ove godine manifestaciju organizirala dva dana, subotu i nedjelju, s nikad bogatijim programom.

Subota je bila rezervirana za natjecanje u kuhanju čobanca, neizostavno pečenje kestena, ali i sa čak dva koncerta. Nastupili su Fijakeri i potom Opća opasnost.

Središnji dan 12. Voćinske kestenijade bila je nedjelja. Folklorne skupine okupile su se u Domu udruga “Dudnjak” odakle su se prošetale do središta Voćina, mjesta koje je bilo namijenjeno za ples, pjesmu, pečenje kestena i pripremu ostalih delicije od tog jesenskog ploda kojeg u voćinskim šumama ima na pretek.

Po dolasku folkloraša, u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije vlč. Ivan Ereiz služio je svetu misu, nakon koje su se folklorne skupine uputile uz pjesmu do velikog šatora i mjesta održavanja kulturno-umjetničkog programa te su se kraćim glazbeno-plesnim izričajem predstavili okupljenim posjetiteljima.

IMG_8358
Potom je u šatoru uslijedio nastup folklornih skupina koje su predstavile voditeljice Matea i Dijana, a 12. Voćinsku kestenijadu službeno je s nekoliko prigodnih riječi otvorio zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement.Prvo su na pozornicu velikog šatora izišli domaćini, Kulturno-umjetnička udruga ”Voćin” predstavivši se koreografijom naziva ”Pod Papukom”. Drugi su nastupili folkloraši Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva ”Muikeluš” s koreografijom naziva ”Al je lijepo u našemu kraju”. Treći nastup pripao je članicama i članovima Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva ”Dika” iz Slatine, koji su se predstavili koreografijom koja se sastojala od pjesama i plesova slatinskih prigradskih naselja Donji Meljani i Sladojevci te okolice. Scenskim prikazom običaja prela sa područja našičnog kraja, kao ‘šlag na tortu’, predstavile su se članice i članovi Hrvatskog kulturnog društva ”Lisinski” iz Našica. Svi nastupi folkloraša popraćeni su velikim pljeskom gledatelja. Završne riječi pripale su voditeljicama Matei i Dijani koje su sve nazočne pozvale na degustaciju neizostavne velike torte od kestena, ruku djelo slatinske ‘kraljice kolača’ Sandre Jadek.Točku na ‘i’ drugog dana Voćinske kestenijade stavio je Tamburaški sastav Slavonske lole.

Ovogodišnja, 12. Voćinska kestenijada održana je u organizaciji Kulturno-umjetničke udruge Voćin, a pod pokroviteljstvom Općine Voćin, Virovitičko-podravske županije i Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije. (www.icv.hr, adf, Foto: D. Fišli)

FOTO Pjesma, ples i miris pečenih kestena obilježili 12. voćinsku kestenijadu

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.