Grad Slatina nastavlja suradnju s prijateljskom Općinom Murter – Kornati – Fotogalerija: Dječji vrtić Zeko: Eko projekt „EKO ZEKO – obojimo svijet u zeleno“

Dječji vrtić Zeko ove pedagoške godine provodi eko projekt imena „EKO ZEKO – obojimo svijet u zeleno“.
Aktivnosti koje će se u sklopu eko projekta provesti kroz sve odgojno obrazovne skupine poticat će mališane na usvajanje i osvješćivanje ekoloških stavova, navika i načina života i to ne samo u vrtiću Zeko već i u njegovoj neposrednoj okolini.

Provedba projekta započela je u listopadu prošle godine i trajat će do lipnja 2021., a osim polaznika i djelatnika vrtića uključeni su i roditelji te lokalna zajednica.

Tako je ostvarena suradnja s roditeljima koji su vlasnici OPG-a, zaposlenici komunalnog poduzeća Slatina kom i Hrvatskih šuma, te s Gradom Slatinom i Općinom Murter-Kornati koji će između ostaloga pomoći da dvorište vrtića dobije prijeko potrebno drveće koje će, kada naraste, mališanima učiniti boravak ugodnijim i zaštiti ih od jakih sunčevih zraka tijekom ljetnih mjeseci.

Na tragu spomenute suradnje u Dječjem vrtiću Zeko upriličen je susret predstavnika Grada Slatine i prijateljske mu Općine Murter-Kornati. 

Slatinskog gradonačelnika Denisa Ostrošića i pročelnika Stručne službe Krunoslava Šaraboka, te tajnicu Općine Murter-Kornati Mare Kovačev i Nikolinu Skračić, koja obavlja dužnost komunalnog redara u Općini, dočekala je zamjenica ravnateljice DV Zeko Tamara Dorić te ih povela u obilazak vanjskog prostora vrtića.

Tom se prigodom zahvalila Gradu Slatini i gradonačelniku Ostrošiću, koji su se pokazali kao veliki prijatelji Dječjeg vrtića Zeko kroz brojne potpore i uključivanje u razne projekte.

– Veliko hvala što sudjelujete i u našem eko projektu, te ste nas spojili s vašim prijateljima. Na taj način spajanje zelene i plave linije Grada Slatine i Općine Murter-Kornati dobit će još jednu zelenu liniju gdje će vrtić Zeko kroz Eko projekt dobiti nove prijatelje i ostvariti suradnju ne samo s općinom već i budućim vrtićem u Murteru, – rekla je zamjenica ravnateljice Dorić.

Potom su voditeljice projekta imena „Zelena je boja naša“, zdravstvena voditeljica Ljiljana Job i stručna suradnica, logopedinja Tereza Siladži, ukratko predstavile projekt.

Doznali smo kako su aktivnosti započele osnivanjem eko patrole koja je zadužena za kontrolu provedbe svih ostalih aktivnosti kao što su: razvrstavanje otpada, izrada čestitki od recikliranog papira, sadnja ukrasnog i začinskog bilja poput lavande, kamilice, ružmarina, origana…, ali i sadnica trešnje, lipe, lješnjaka… Eko patrola vodit će brigu i da se provodi redovito zalijevanje, prihrana i okopavanje posađenog bilja čija će obilježja i promjene kroz godišnja doba djeca pratiti, te na kraju ubirati i kušati plodove svoga rada. Kroz radionice djeca će naučiti i kako dobiti finalni proizvod, kao što su čaj, ukrasne vrećice, svijeće i sapun od mirisnog bilja. 

– Učimo zajedno s djecom kako se voli priroda i okruženje u kojem živimo,  kako se voli naš grad Slatina. Nadam se da ćemo ovu suradnju nastaviti i kroz druge aktivnosti jer razmjena sadnica i ozelenjavanje prostora naših vrtića je samo početak, – rekla je zdravstvena voditeljica Ljiljana Job.

Osim lavande i drugog bilja gošće s Murtera donijele su i sadnicu masline za koju se nadaju da će preživjeti ovdašnje vremenske prilike i izrasti u veliko drvo prijateljstva, a kući su iz Slatine pak ponijele sadnice oraha i jabuke čije će plodove jednoga dana ubirati mali Murterani u svom vrtiću.
Osim sadnica domaćini i gosti su razmijenili i druge darove koji će ih podsjećati na ovaj susret. Tako su mali „Zečići“ izradili nekoliko slika koje će krasiti budući vrtić u Murteru, a zauzvrat su osim slatkog paketa dobili slikovnice koje su izradila djeca s Murtera za vrijeme karantene uzrokovane koronavirusom.

Tajnica Općine Murter-Kornati Mare Kovačev prenijevši pozdrave načelnika Tonija Turčinova, zahvalila se na pozivu i ovoj predivnoj suradnji koja će se svakako nastaviti kada Dječji vrtić Pčelica u Murteru bude izgrađen i na jesen započne s radom.

– Ovo je jako lijepa priča koja će nadam se potrajati, te ćemo imati priliku kroz nekoliko godina vidjeti ovo cvijeće i ostalo bilje u svoj svojoj raskoši, te da će se naša djeca družiti ispod masline u vašem dvorištu, – istaknula je Kovačev.

Pozdravljajući gošće, gradonačelnik Ostrošić zahvalio se načelniku i svim mještanima Općine Murter-Kornati što su se odazvali na ideju eko suradnje slatinskog vrtića Zeko čiji će mališani tako steći nove prijatelje.  

– Čestitam vam na izgradnji vrtića i brizi za najmlađe, o kojima i mi ovdje konstantno brinemo. Stoga pripremamo projekt proširenja vrtića, odnosno izgradnje jaslica u sklopu DV Zeko, koji je stavljen i u proračun Grada Slatine za ovu godinu. U pripremi je prijava na natječaj putem kojega se nadamo zatvoriti kompletnu financijsku konstrukciju, no u svakom slučaju nastojat ćemo ovaj projekt realizirati u naredne dvije godine čime će se povećati zatvoreni korisni prostor koji trenutačno nedostaje vrtiću, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te se još jednom zahvalio djeci i djelatnicima DV vrtića Zeko na svom trudu koji ulažu da Slatina bude još ljepša kako bi ove generacije djece i ostale u gradu i bile zadovoljne onime što Slatina nudi.

Isto tako gradonačelnik je najavio novi susret tijekom uskrsnih blagdana kada se priprema novo iznenađenje za mališane DV Zeko, također u suradnji s Općinom Murter-Kornati.

Budući da svaka vrtićka skupina iz svoje sobe za dnevni boravak ima izlaz na zelenu površinu kroz terasu, ideja je da se svaka terasa u sklopu ovoga eko projekta pretvori u oazu za uzgoj ukrasnog i začinskog bilja, a jedna od njih to je i postala jer su gošće mališanima pomogle u sadnji prvih presadnica, te ih podučile kako njegovati lavandu i ostalo mediteransko bilje.
(www.radioslatina.hr)

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.