Hrvatska u recesiji: Zabilježen pad BDP-a drugi kvartal za redom

Državni zavod za statistiku (DZS) u petak 27. studenog, objavio je prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem kvartalu ove godine pao za 10 posto. 

Okolnosti povezane s pandemijom bolesti COVID-19 odrazile su se na procjenu BDP za treći kvartal 2020. godine.

“Procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u trećem tromjesečju 2020. realno manji za 10,0% u odnosu na isto tromjesečje 2019. Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje pozitivnu stopu promjene od 6,9%, a u odnosu na isto tromjesečje 2019. realno je manji za 10,0%”, navodi se u izvješću DZS-a.

To je drugi kvartal za redom kako je BDP pao na godišnjoj razini. Prema revidiranim podacima, pad u drugom tromjesečju iznosio je 15,4 posto kao posljedica restriktivnih mjera zatvaranja gospodarstva s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa.

Realni pad BDP-a od 10 posto drugi je najveći realni pad od 1995. kada se počela provoditi tromjesečna procjena BDP-a.

Državni zavod za statistiku, Prva procjena tromjesečnog BDP-a za treće tromjesečje 2020. (Zagreb, 27. studenoga 2020.)

U izvješću se navodi da je na znatan pad bruto dodane vrijednosti (BDV) utjecao pad izvoza roba i usluga te smanjenje osobne potrošnje. Najveće smanjenje ostvareno je u sljedećim djelatnostima: trgovina na veliko i malo, prijevoz i skladištenje, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanje hrane.

Najveći doprinos rastu tromjesečnog BDV-a ostvaren je u djelatnosti informacije i komunikacije.

Prosječni pad BDP-a na razini Europske unije iznosi 4,3 posto, a u usporedbi s pojedinačnim europskim zemljama, Hrvatska bilježi najoštrije smanjenje rasta. Uz naše, najgore stoje gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva koje je u istom razdoblju palo za 9,6 posto, dok je realna stopa rasta španjolskog BDP-a za 8,7 posto.

Državni zavod za statistiku, Prva procjena tromjesečnog BDP-a za treće tromjesečje 2020. (Zagreb, 27. studenoga 2020.)

Detaljne podatke možete preuzeti na poveznici Statistika u nizu.

Prva procjena BDP-a za četvrto tromjesečje 2020. objavit će se 26. veljače 2021., navodi se u izvješću DZS-a.

 

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.