Izbjegnite ove tri pogreške prilikom odabira jogurta

Mnogi se nutricionisti slažu da jogurt može biti odličan doručak prepun hranjivih tvari, najviše jer često sadrži mnogo proteina. Iako se jogurt može činiti kao savršen brzinski doručak, mnogi nakon njega vrlo brzo ogladne jer, kako kažu stručnjaci, ne znaju kakve jogurte trebaju birati.

“Visoki je udio proteina ujutro iznimno važan zbog smanjenja želje za slatkim kasnije tijekom dana”, rekla je za HuffPost nutricionistica Marissa Meshulam i dodala da doručak koji je pun proteina kroz cijeli dan bolje kontrolira glad od neproteinskog obroka.

“Razlog je taj što hrana bogata proteinima usporava probavu, pa ste dulje siti, a jogurt je posebno dobar izbor za doručak jer sadrži i ugljikohidrate i proteine, kombinaciju koja daje i energiju”, objasnila je, a bogat je i kalcijem, D vitaminom, kalijem, a često i probioticima. Ipak, bez obzira na njegov hranjivi sastav, ako jedete pogrešnu vrstu jogurta kaže Meshulam, brzo ćete opet biti gladni.

A evo koje pogreške u izboru jogurta savjetuje da izbjegnete:

1. Jedete jogurt s puno šećera i/ili drugih sladila

Američka prehrambena smjernica za dodani šećer ograničava unos na manje od 10 posto ukupnih dnevnih kalorija, kaže nutricionistkinja koja ističe da bi nam cilj trebao biti 25 do 38 grama dodatnih šećera dnevno.

“Što manje šećera jogurt ima, to bolje. Ako dnevno unesete na primjer oko 1500 kalorija, jogurt vam ne bi trebao imati više od 15 grama dodanog šećera”, kaže dijetetičarka Chelsey Amer, te savjetuje da općenito izbjegavamo umjetna sladila poput aspartama i sukraloze.

2. Jedete jogurt s premalo masti

Zbog suludog trenda jedenja što vise namirnica s niskim udjelom masti popularnog još od 90-ih, mnogi još i danas radije kupuju nemasni, nego punomasni jogurt, što je pogrešno, kaže Amer.

“Da biste dulje bili siti, potražite jogurt bogat proteinima i mastima, s najmanje 20 grama proteina i dva posto masti”, savjetuje ona, jer se masti najteže probavljaju i pomažu kod osjećaja sitosti.

3. Jedete sami jogurt, bez dodatka vlakana

Ovo nije dobra ideja jer jogurt nema vlakna, objasnila je nutricionistkinja za Huff Post i preporučila da mu se dodaju žitarice poput mekinja, chia sjemenke, lanene sjemenke ili orasi, ali i voće, povrće, granole ili muesli.

“Jogurt je izvrstan dio doručka, ali ne i cijeli doručak”, kaže Amer i preporučuje da ga se ujutro kombinira s drugim namirnicama jer većina jogurta ima samo 150 ili manje kalorija po obroku.

 

Izvor: Večernji list

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.