Kako ‘oživiti’ biljke? Donosimo pet najčešćih boljki biljaka i kako ih riješiti

Čak i najveći ljubitelji biljaka ponekad na svojim ljubimicama primijete znakove da nešto s njima nije u redu. No, sastojcima koje imamo kod kuće možemo im pomoći. Smeđi rubovi, blijeda zelena boja, žute mrljice po listovima – sve su to znakovi kojima nam naše biljke daju do znanja da im nešto nedostaje.

Ako ste ih već pokušali premjestiti ih na drugo mjesto u domu ili vrtu, a one su i dalje jednako, problem se krije u nedostatku hranjivih minerala u tlu koji su im nužni za pravilan rast i razvoj.

Zato u nastavku pročitajte najčešće boljke biljaka koje su vidljive golim okom i rješenja za njih iz kućne radinosti.

1. Nedostatak dušika

Ako su listovi gotovo cijelom svojom površinom žuti ili blijedozelene boje, tlu nedostaje dušika.

Rješenje: Na površinu tla biljke dodajte zrna kave (ne mljevenu kavu) ili u teglu posadite biljke koje prirodno snabdijevaju tlo dušikom, kao što su to grahorice.

2. Nedostatak magnezija

Ravnomjeran žuti rub oko cijelog lista i lagano žuta boja na stabljikama znak je da tlu nedostaje magnezija.

Rješenje: Prije zalijevanja biljke, na tlo dodajte gorku sol. Riječ je zapravo o magnezijevom sulfatu, a dio je mnogih prirodnih pripravaka koji se koriste za ljudsku konstipaciju. Gorka sol posebno će dobro djelovati na ruže, ali i papriku i rajčice.

3. Nedostatak fosfora

Primijetite li da biljka već dugo uopće ne raste, ima slabe ili gotovo nikakve cvjetove (a trebala bih ih imati s obzirom na vrijeme cvatnje) te se s ruba počinje širiti tamnosmeđa boja, tlu nedostaje fosfora.

Rješenje: Tlu svoje biljke dodajte koštano brašno. Riječ je o vrsti gnojiva koje se može kupiti, ali i napraviti kod kuće. U potonjem možete iskoristiti kosti koje ste kuhali u juhi, oprati ih, zgnječiti čekićem i dodati u tlo.

4. Nedostatak kalcija

Slabe, lako lomljive stabljike, naizmjenične tamnosmeđe točke po listu, pa i trulež čitave biljke pokazatelj je nedostatka kalcija.

Rješenje: U tlo dodajte smrvljene ljuske jajeta. Pripazite na to da ih zakopate duboko i u što većoj količini. Tijekom nekoliko narednih tjedana možete očekivati povlačenje simptoma.

5. Nedostatak kalija

Imaju li vaše biljke tamnosmeđe mrlje po lišću, a list je ujedno posmeđio čitavom površinom ruba, tlu nedostaje kalija.

Rješenje: Najpoznatije voće bogato kalijem je banana, pa će ona biti izvrsno rješenje za ovu boljku. Sve što trebate je koru banane zakopati duboko u teglu, a kako bude otpuštala kalij, tako će smeđe mrlje polako nestajati s biljke.

Jednom kada detektirate problem i svojoj biljci ponudite rješenje, pažljivo promatrajte promjene. Budite strpljivi jer biljkama treba od nekoliko dana do nekoliko tjedana da bi se u potpunosti oporavile.

 

Izvor: Zadovoljna

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.