Kako se ponašati u društvu nakon cijepljenja?

Više od milijun osoba u Hrvatskoj potpuno je cijepljeno s dvije doze cjepiva, a više od milijun i pol primilo je jednu dozu, stoji na stranicama HZJZ-a. Udio ukupnog stanovništva cijepljenog s jednom dozom iznosi 37%, dok se isto odnosi na 45% odraslog stanovništva. 

Ako ste cijepljeni, smijete li se družiti s prijateljima?

Odgovor može ležati i u vašem općem zdravlju i zdravlju osoba koje vas okružuju.

“Ako ste potpuno cijepljeni, većina interakcija za vas ne predstavlja rizik, ali možda biste trebali znati jesu li ljudi s kojima se družite cijepljeni kako bi druženje proteklo bez rizika“, pojasnio je dr. Paul A. Thottingal, a to može značiti da morate staviti masku kada ulazite u zatvorene prostore, dok ste na otvorenom sigurni.

Megan L. Ranney, profesorica hitne medicine, smatra kako bi ona u tom slučaju družila samo na otvorenim prostorima ili s maskom jer, iako cjepiva djeluju, ne bi htjela riskirati i zaraziti se.

Tu je i prijedlog da ako se družite s prijateljima koji nisu cijepljeni jest da porazgovarate o tome zašto nisu cijepljeni i možda podijelite svoje iskustvo nakon cijepljenja.

Trebate li nositi masku kada ste u društvu prijatelja koji nisu cijepljeni?

Stručnjaci diljem svijeta kažu kako je u redu nastaviti sa starim aktivnostima nakon što ste se cijepili bez maske ili fizičke distance, a sve zato što se pokazalo da cjepiva dovoljno štite od bolesti.

“U najboljem slučaju su 95 posto učinkovita kako bi nas spasila od bolnice. Isto tako smanjuje se rizik od infekcije, ali i rizik da ćete virus prenijeti nekom drugom“, pojasnio je infektolog, dr. Schaffner. Cjepiva su dizajnirana tako da sprečavaju odlazak u bolnicu i smrtne ishode. Pa iako cjepiva odlično ispunjavaju svoju namjenu, nisu savršena pa je ponekad ipak potrebno poduzeti određene mjere zaštite.

Cijepljeni ste ali vam je imunitet ugrožen?

Ako ste se cijepili ali vam je imunološki sustav slab radi određenih lijekova ili medicinskih stanja koje već imate, stručnjaci savjetuju da budete oprezni i da nosite masku u zatvorenim prostorima dok vam vaš liječnik ne savjetuje drugačije. Iako će cjepivo i smanjiti šanse da se virus prenese na drugu osobu, osobe koje imaju slabiji imunitet možda nisu dovoljno zaštićene, čak i ako su potpuno cijepljene. Ako mislite da vam je imunološki sustav ugrožen i ne želite se izlagati riziku, svakako nosite masku.

“Cjepivo je super stvar ali zbog njega se ne pretvarate u Supermana. S obzirom na nove varijante virusa koje nas okružuju, potreban je u nekim situacijama i dodatni oprez ako mislite da je za vas potreban“, kaže Ranney.

Smijete li se cijepiti ako ste imunokompromitirani?

Osobe s imunokompromitirajućim stanjima ili koje uzimaju imunosupresivne lijekove mogu biti u povećanom riziku od razvoja teških oblika bolesti covid-19 i njezinih komplikacija zbog čega se preporučuje cijepljenje, ako nemaju kontraindikaciju za cijepljenje. Međutim, važno je istaknuti da postoji mogućnost smanjenog imunološkog odgovora, tj. mogućnost da će kod imunokompromitiranih osoba učinkovitost cjepiva biti niža nego kod imunokompetentnih osoba (osoba s imunološkim sustavom koji uredno funkcionira).

O optimalnom vremenu cijepljenja protiv covida-19 savjetujte se sa svojim nadležnim liječnikom, odnosno liječnikom specijalistom, koji ima sveobuhvatan uvid u vaše zdravstveno stanje, trenutnu terapiju i dosadašnje liječenje.

 

Izvor: Ordinacija

Foto: Creative commons

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.