Mještani Ćeralija, najmlađeg naselja u Hrvatskoj, dobili novi dječji vrtić kojeg će pohađati 30 mališana

Otvoren je još jedan od 11 vrtića koji se sredstvima Ministarstva poljoprivrede gradi na području Virovitičko-podravske županije. Riječ je o vrtiću u Ćeralijama u općini Voćin, vrijednom 3,7 milijuna kuna. Dosadašnji „baka servis“ zamijenit će boravak u moderno opremljenom vrtiću.

– Mi smo najmlađa općina u Republici Hrvatskoj, a ovo je najmlađe mjesto. Ovo je nastavak brige za naše najmlađe mještane. Već imamo jedan vrtić u Voćinu koji pohađa 30 mališana, a ovo je nastavak te priče, dakle pružanje jednakih uvjeta za rast i razvoj dječici i na području Ćeralija. Ovo je mjesto koje doista obiluje životom – rekao je načelnik općine Voćin Predrag Filić, dodavši da će Općina financirati više od 90 posto ekonomske cijene boravka te će roditelji plaćati samo 200 kuna po djetetu.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Jelenko u Voćinu, a sada i Područnog odjela u Ćeralijama, Marica Bičanić Krupa napomenula je kako se vrtić u Ćeralijama čekao 25 godina.

– Ovo je zaista najopravdanije mjesto za dječji vrtić, jer je ovo najmlađa općina, a Ćeralije kao mjesto ima najviše djece. Konačno su roditelji dočekali da mogu svoju djecu upisati u vrtić u svome mjestu – rekla je ravnateljica, dodavši da će u početku u vrtiću biti zaposlena dva odgojitelja koji će skrbiti za 30 djece u mješovitoj skupini, spremačica/servirka, dok će za predškolu biti zadužena ona.

Otvorenju je nazočio i župan virovitičko-podravski Igor Andrović koji je pozdravio ovu investiciju i ulaganje u najmlađe.

– Vjerujem da će ovaj vrtić, ali sve ostalo što je napravljeno za djecu i mlade sigurno pridonijeti boljem životu, ali i da će značiti ostanak u ovom području. Mi u Županiji radimo puno projekata, velikih infrastrukturnih, ali nema važnijih od onih koji su namijenjeni djeci – rekao je župan Andrović.

Čestitkama na novom vrtiću pridružio se i član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš koji je mještanima uputio obećanje.

– Vrijeme je za zgradu Hrvatskih šuma, projekt je gotov, dozvole su ishođene i ove ćemo godine srušiti staru zgradu i započeti izgradnju nove – rekao je Fazekaš.

Saborski zastupnik Josip Đakić naglasio je da politika puno puta može odlučiti loše, no odluka izgradnje vrtića izuzetno je dobra odluka.

– Naša je zadaća i obaveza našim građanima osigurati bolji i sigurniji život. Posebice se to odnosi na ova ruralna područja koja su puno puta zanemarivana. Čestitam vam na novom vrtiću i vjerujem da će biti ispunjen do posljednjeg mjesta te se nadam da će mu uskoro biti potrebna nadogradnja – rekao je Đakić.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković pozdravila je prisutne u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

– Cijelu sam Hrvatsku obišla i nigdje nisam srela ovo što vi imate, to je demografija. To je obitelj i budućnost. Sve ono što se ulaže u općinu Voćin, Ćeralije i okolna sredstva sve to je pokazatelj zaloga budućnosti, skrbi i brige o svim ljudima u svim krajevima Hrvatske. Izgradnjom škola, dječjih vrtića, domova i ostalih infrastrukturnih objekata želi se postići ravnomjerni razvoj svih krajeva Republike Hrvatske – rekla je Bedeković, dodavši kako njeno Ministarstvo sufinancira rad dječjih vrtića s 500 kuna po djetetu u 79 općina koje po indeksu razvijenosti pripadaju kategorijama od 1 do 4, a jedna od tih općina je i Voćin. Naglasila je kako će raditi na tome da vrtiće sufinanciraju u tolikom iznosu da on roditeljima bude besplatan.

(www.icv.hr, ml; adf; foto: D. Fišli)

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.