Na 5. sjednici Općinskoga vijeća Općine Pitomača donesene su II. Izmjene i dopune proračuna, promijenjen je Pravilnik o prvenstvu upisa djece u vrtić, a donesena je i odluka o kratkoročnom zaduženju

U ponedjeljak 22. studenoga 2021. u dvorani Doma kulture u Pitomači održana je 5. sjednica Općinskoga vijeća Općine Pitomače pod presjedanjem Rikarda Bakana, a u nazočnosti načelnika Željka Grgačića te predsjednika skupštine VPŽ Dinka Begovića.

Većina točaka dnevnog reda bila je vezana uz donošenje II. Izmjena i dopuna Proračuna Općine Pitomača za 2021. godinu, kao i sve njezine korisnike proračuna (Dječji vrtić Potočnica, Knjižnica i čitaonica Pitomača, Centar za kulturu Drago Britvić).

– Došlo je do nekih korekcija u određenim stavkama što u plus, što u minus. S obzirom na dinamiku svih projekata koji se provode došlo je do smanjenja proračuna za nekih 10,5 milijuna kuna, a sve zbog toga što ove godine nisu krenuli radovi na sanaciji odlagališta otpada Klisa. Naravno, proračun je takav ukoliko se neke stavke ne realiziraju unutar kalendarske godine da se to mora rebalansirati. Na drugim stavkama unutar samog proračuna na nekima su povećana sredstva, na nekima smanjena, ali proračun je usklađen – objasnio je predsjednik Općinskog vijeća Rikard Bakan.

Uz to, za novog vršitelja dužnosti ravnatelja Knjižnice i čitaonice Pitomača imenovan je Marinko Barčan. Isto tako donesen je zaključak o davanju Prethodne suglasnosti na prijedlog Pravilnika o IV. Izmjenama Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića „Potočnica“, kao i donošenje Odluke o izmjeni Odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u Dječji vrtić.

– Donesena je Odluka o izmjeni Pravilnika o prvenstvu upisa djece u Dječji vrtić Potočnica gdje su se neki kriteriji morali uskladiti, a sve na inicijativu Upravnog vijeća Dječjeg vrtića i ravnateljice. Kriteriji za obitelji s troje ili više djece, gdje se za svako dijete bodovalo s 5 bodova, smanjilo se na 1 bod, a gdje su oba roditelja zaposlena povećan je broj bodova s 20 na 25 te ako je jedan roditelj zaposlen onda on ostvaruje 10 bodova. Prema dosadašnjoj Odluci kod ostvarivanja prednosti dolazilo je do nelogičnosti, tako da smo izmjenom pokušali naći kvalitetnije rješenje – rekao je Bakan.

Također, vijećnici su donijeli Odluku o kratkoročnom zaduživanju Općine Pitomača.

– Vijeće je donijelo Odluku o kratkoročnom zaduženju, odnosno revolving kreditu, koji svaka lokalna samouprava ima pravo po Zakonu uzeti na 12 mjeseci da bi premostila jaz koji se događa zbog dinamike financiranja, odnosno sufinanciranja projekata. Općina trenutno provodi pet velikih projekata i s obzirom na dinamiku, financiramo ih kvartalno i onda moramo čekati mjesec, dva, a ponekad i duže na povrat sredstva. Kako ne bi zaustavili realizaciju tih projekata, donijeli smo odluku o zaduživanju, no to ne znači da ćemo iskoristiti svih 4 milijuna kuna koji su ugovoreni s poslovnom bankom, nego ćemo koristiti onaj iznos koji će nam trenutno trebati da bismo pokrili likvidnost Općine – rekao je Bakan.

Na Dnevnome redu našlo se i donošenje Programa o II. izmjeni i dopunama Programa korištenje sredstava socijalne skrbi na području Općine, kao i donošenje Programa o II. izmjenama Programa gradnje i Programa održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture  na području Općine Pitomača za 2021. godinu.

(www.icv.hr, ib)

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.