Načelnik Ajček: Ove godine planiramo novi Mjesni dom u Bačevcu i parkiralište u središtu Gradine

Kao i druge naše općine, tako je i općina Gradina iza sebe imala burnu godinu, punu neizvjesnosti i otežanog rada zbog pandemije koronavirusa. Koliko je to utjecalo na rad Općine, što je prošle godine učinjeno i koji su planovi za ovu godinu, rekao nam je načelnik općine Gradina Marko Ajček.

Što je obilježilo općinu Gradina kroz ulaganja tijekom 2020. godine?

S obzirom na Covid-19 smanjena su ulaganja, ali od najznačajnijih projekata izdvojio bih gradnju vatrogasnog spremišta i garaže. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da su nam vatrogasci s područja općine Tirol u Austriji donirali tri vatrogasna vozila koja će uvelike pomoći našim vatrogascima u zaštiti života i imovine. Također smo proveli i projekt sanacije dotrajalog krovišta na Sportskom centru u Gradini koje je bilo preduvjet za nastavak njegove daljnje obnove. Općina Gradina je također pružila pomoć Nogometnom klubu Gradina u provedbe projekta navodnjavanja igrališta, tako da je sada riješen i taj višegodišnji problem. Istaknuo bih svakako i završetak izgradnje Dječjeg vrtića u Gradini za koji smo dobili uporabnu dozvolu u prosincu prošle godine. Nabavili smo didaktičku opremu, a u tijeku je nabava i opreme za kuhinju. Istodobno je pokrenut i postupak osnivanja javne ustanove Krijesnica Gradina u naselju Gradini.

Kontinuirano ulažete u bolje životne uvjete. Kako Općina pomaže kroz bolju komunalnu infrastrukturu i ostalo?

U kontinuitetu se uređuju društveni domovi na području općine, sportski centri i ostali objekti koji služe društvenom događanju. Ovim putem zahvaljujem Virovitičko-podravskoj županiji i županu Igoru Androviću za sva ulaganja u našu općinu. Više od godinu dana trajala je priprema, projektiranje te osmišljavanje rješenja vezanih za klizište kod osnovne škole Gradina, a radovi su započeli u jesen prošle godine. Na taj način ćemo spriječiti daljnje urušavanje i odron na obližnjem brdu, što bi moglo ozbiljno ugroziti školsku sportsku dvoranu. Virovitičko-podravska županija je također realizirala i projekt izgradnje ceste između mjesta Žlebina i Veliko Polje.

Nadalje, Općina je u suradnji sa Županijom i ove godine osigurala sredstva za kupnju pomoćnih nastavnih materijala za djecu s područja općine. Naknada za novorođenčad se sada isplaćuje u iznosu od 3000 kuna. U tijeku nam je i provedba projekta „Zaželi“, gdje se pod projektom „Žene Gradine žele posao“ osigurala briga i skrb za 34 korisnika s područja gradinske općine. Dok se ne pokrene dječji vrtić u Gradini, Općina i dalje financira djelatnicu tzv. male škole koju polaze djeca predškolskog odgoja.

Koje biste pomoći još izdvojili kao primjer da Općina pomaže djeci, starijima, obiteljima, udrugama?

Kao sam ranije već i spomenuo, Općina Gradina je pokrenula niz demografskih mjera kao pomoć našem lokalnom stanovništvu, od vrtića, preko projekta „Zaželi“, predškolskog odgoja, povećanja naknade za novorođenčad, kupnji radnih bilježnica, mapa, atlasa i slično našim učenicima pa sve do sufinanciranja udruga. Radi se o udrugama umirovljenika, lovaca, ribolovaca, naših nogometnih klubova, financiranju Vatrogasne zajednice općine Gradina, Gradskog društva Crvenog križa, HGSS-a…

Dugi niz godina u suradnji sa Županijom provodimo i pomoć u nabavku drva za ogrjev korisnicima zajamčene minimalne naknade te jednokratnim pomoćima najugroženijima. I nadalje sufinanciramo Hitnu medicinsku pomoć iz Virovitice, pomažemo u radu udrugama s invaliditetom…

Koje projekte izdvajate za ovu godinu?

U 2021. godini imamo u planu realizaciju kupnje objekta u Bačevcu za koji smo nedavno izradili i procjenu vrijednosti, a u budućnosti će služiti kao mjesni dom i za potrebe rada Mjesnog odbora Bačevac. Potrebno je riješiti imovinsko-pravne odnose na zemljištu u Budakovcu, te pokrenuti realizaciju projekta izgradnje mrtvačnice u Budakovcu. Također imamo u planu i izgradnju parkirališta u središtu naselja Gradina, koje je trenutno bez adekvatnog mjesta gdje bi se ljudi mogli parkirati, kao i izgradnju, odnosno asfaltiranje ceste, odnosno dijela ceste u Ulici Matije Gupca u Brezovici, te asfaltiranje ceste Rušani – Žlebina. Dakako, u ovoj godini želimo realizirati i mnogo manjih projekata, kao što su kupnja opreme za dječja igrališta po naseljima i sve druge potrebne projekte, a sve s ciljem boljeg života naših mještana.

(www.icv.hr, bs)Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.