Ove jeseni otvorit će se Geo info centar u Voćinu

Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, Posjetiteljski centar Dravska priča u Noskovcima, Dvorac Pejačević u Virovitici, Hotel Kurija Janković u Kapela Dvoru, rodna Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici, Centar Seqoja u Slatini, niz je projekata na području Virovitičko-podravske županije kojima je cilj razvoj i poticanje turističkih sadržaja. Ove jeseni pridodat će im se još jeden koja će biti prvorazredna turistička destinacija podno Papuka ali u ovom dijelu Hrvatske i Virovitičko-podravske županije – Geo info centar u Voćinu. Bit će to mjesto na kojem ćete se moći zaljubiti i u znanost poput geologije, biologije ili arheologije kao što se posjetitelji odavno zaljubljuju u Papuk.

– Geo info centar, zamišljen je kao početna točka za upoznavanje posjetitelja s karakteristikama Geoparka Papuk te općenito sustavom zaštite prirode u RH u svojoj suštini informacijski osuvremenjuje geološku, biološku i kulturnu baštinu Papuka. Interaktivni multimedijalni centar bit će mjesto putovanja kroz čitavu prošlost do samog početaka našeg planeta – naglašava ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac, najavljujući otvorenje ove prvoklasne destinacije za ovu jesen.

U kino dvorani Geo centra, smjestit će se 5D kino, koje će posjetiteljima omogućiti da osjete povijesne i geološke aspekte Papuka. Postav geologije posvećen je geološkim specifičnostima Papuka, uključujući i 8 multimedijalnih prezentacija u obliku interaktivnih ekrana koji su u određenim slučajevima dodatno obogaćeni mehaničkim elementima ili projekcijama.

– Sve to će naše posjetitelje, a kojih u Papuku svake godine ima sve više, provesti kroz prošlost, 23 milijuna godina unazad. Moći će se osjetiti ozračje u špiljama i jamama, potom ući u atmosfersku nišu miocenskog kopna u kojem će se susresti s tamošnjim životinjama kao što su nosorozi, sabljaste mačke, ali i miocenskog mora u kojem će se susresti s miocenskim psinama koje su u ono vrijeme obitavale u Panonskom moru. Ovaj centar ponudit će i prilika da se i lokalno stanovništvo aktivno uključi u turističku ponudu u pogledu smještajnih kapaciteta, kako bi posjetiteljima bio omogućen višednevni boravak na Papuku. Turistička infrastruktura na području Parka se iz sezone u sezonu proširuje zahvaljujući upravo infrastrukturnim ulaganjima Parka prirode Papuk, uz punu podršku Vlade RH, resornih ministarstava, Virovitičko-podravske županije, razvojne agencije VIDRA, te u ovom slučaju, Općine Voćin, gdje se i nalazi budući Geo centar – dodaje Jurenac. Bit će tu i postav arheologije uz interaktivni ekran na kojem će posjetitelji moći izabrati neko od 7 razdoblja (neolitik, eneolitik, brončano doba, željezno doba, antika, srednji vijek i 18. stoljeće) i detaljnije se upoznati s njime, uključujući i detalje o kulturi, nalazištima i artefaktima iz tog razdoblja na Papuku.

U skoroj budućnosti, bit će još turističkih projekata na području Virovitičko-podravske županije.

– Svi nabrojani projekti financirani su europskim sredstvima, a gledajući samo one najznačajnije, završene ili buduće, radi se o projektima čija vrijednost doseže oko 400 milijuna kuna. No, uz njih koji su završeni i koji su već stavljeni u funkciju, te ih u zadnje vrijeme pohodi sve veći broj posjetitelja, na području Virovitičko-podravske županije, gradi se i Centar za posjetitelje Križnica, bit će tu i turističko-informativni centar Klopotec na Kladarskom bregu, uredit će se Turističko-rekreacijski centar Jezero – Hercegovac – Ružica grad u Orahovici kao i budući Centar za kulturu zdravlja u Cabuni. Stvorili smo i stvaramo kvalitetne turističke sadržaje, a primjetna su i sve veća privatna ulaganja u nove smještajne kapacitete. Imamo i prepoznatu plemićku rutu, ali i brojne biciklističke staze. Svi ti raznovrsni projekti koji su financirani sredstvima Europske unije, pokazali su koliko kao županija, uz naše gradove i općine, brinemo o našoj kulturnoj i prirodnoj baštini. Brojni sadržaji koji se mogu pronaći ne samo u Virovitičko-podravskoj, već u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, trasiraju put dodatnom razvoju turizma i prepoznavanja kontinentalne Hrvatske kao poželjne destinacije – naglasio je župan Igor Andrović.

Projekt „Geopriče UNESCO Geoparka“ u kojem se nalazi Geo centar u Voćinu, projekt je ukupne vrijednosti 90.090.587,54 kuna. Sam Geo centar u Voćinu vrijedi oko 40 milijuna kuna i on je najznačajniji projekt „Geopriča“ u sklopu kojih je asfaltirana cesta od Slatinskog Drenovca do granice s Požeško-slavonskom županijom, a upravo je ta ceste generirala povećan broj dolazaka turista na području Park šume Jankovac, kao trenutno posjetiteljsko najatraktivnije lokacije Parka prirode Papuk. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.