Ovog proljeća otvorenje sustava navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac: Bez navodnjavanja, u budućnosti neće biti konkurentnosti

– S obzirom na klimatske promjene, onaj tko u budućnosti ne bude navodnjavao poljoprivredne površine, neće biti konkurentan na tržištu i opstanak će mu biti upitan. Nas zanima navodnjavanje na površinama gdje smo u koncesiji do 2035. godine, te na onom dijelu koje je u našem vlasništvu, a nalaze se na površini Sustava navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac – naglasili su predstavnici tvrtke Poljoprivredno dobro s područja općine Gradina, koji su održali sastanak s virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem i njegovim suradnicima, te s načelnikom općine Gradina Markom Ajčekom.

A na području općine Gradina, te manjim dijelom u općini Lukač, nalazi se sustav navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac. On obuhvaća oko 750 hektara površine, koja će se natapati iz obližnje rijeke Drave. Riječ je o projektu Virovitičko-podravske županije, nastao uz podršku općina Gradina i Lukač, za što su dobivena europska sredstva u 100 postotnom iznosu. Dio je to ugovora koji je potpisao župan Andrović prije četiri godine, a ukupna vrijednost sustava navodnjavanja Đolta i Novi Gradac je 55 milijuna kuna. Đolta je otvorena prošle godine, a ove će se otvoriti i Novi Gradac – Detkovac.

– Prošle godine smo kao županija sufinancirali nabavu opreme za podzemno navodnjavanje na jednom pokusnom polju u općini Sopje, na sustavu Kapinci – Vaška. Želja nam je bila pokazati kako se na ovaj način, prinosi povećavaju više od 100 posto. Sve to putokaz je prema, nama najznačajnijem projektu u budućnosti. Županija je dobila sredstva za projektiranje Sušionice povrća. Projekt se provodi, a kada projektiranje završi, bit ćemo spremni za prijavu na EU fondove. Županija će tada izgraditi tvornicu kakva je nasušno potrebna Hrvatskoj. Uostalom, navedeni projekt dio je, prošle jeseni, u Našicama novo potpisanog Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem i ima punu podršku Vlade RH, predsjednika Andreja Plenkovića i resornih ministarstava. Projekt je to čija je procijenjena vrijednost 225.825.000 kuna. Ta tvornica bit će generator poljoprivrednog razvoja i Virovitičko-podravske županije i ovog dijela Hrvatske. Povezat će brojne poljoprivredne proizvođače povrća na ovom području, vjerujemo otvoriti nova radna mjesta. Virovitičko-podravska županija će u budućnost postati bitan partner prehrambenoj industriji i Podravci. Stoga, hvala i načelniku općine Gradina Marku Ajčeku, kao i predstavnicima Poljoprivrednog dobra Gradina, koji su u našem sustavu Novi Gradac – Detkovac, prepoznali budućnost poljoprivrede kroz navodnjavane površine, u za nas, u budućnosti iznimno važan projekt – naglasio je župan Igor Andrović.

Inače, sama „gruba“ gradnja crpne stanice sustava Novi Gradac – Detkovac je završena. Radove na sustavu navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac izvodi tvrtka Brana d.o.o. iz Virovitice. Očekuje se kako će u proljeće ove godine, sustav biti pušten u pogon. Načelnik općine Gradina Marko Ajček, naglasio je će kako mogućnost navodnjavanja poljoprivrednih površina sustava Novi Gradac – Detkovac, generirati novu dodanu vrijednost poljoprivrednim proizvođačima na ovom području.

– I kada se kretalo u ovaj projekt, općina Gradina je dala punu potporu Virovitičko-podravskoj županiji. Svjesni smo kako su na navodnjavanim površinama prinosi višestruko veći, te kako je natapanje polja budućnost poljoprivrede u našoj općini – kazao je Marko Ajček.

Inače, Virovitičko-podravskoj županiji je odobreno i financiranje sustava Kapinci – Vaška II. faza u vrijednosti 36.907.325,00 kuna. Projektom Kapinci – Vaška II. faza, predviđeno je proširenje dosadašnjeg Sustava navodnjavanja za dodatnih 568 hektara. Područje proširenja sastoji se od dva dijela – sjevernog, uz naselje Novaki, površine 128 ha, te južnog, uz naselje Višnjica, površine 440 ha. Navedeno obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška. Prema projekciji, Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza će se putem cjevovoda spojiti na postojeći sustav, te će se i ovih 568 hektara, također natapati vodom iz rijeke Drave. (vpz.hr, Foto: K. Toplak, D. Ripli)Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.