Paljenjem prve adventske svijeće u Suhopolju započela prava ‘božićna priča’: Velečasni Ljubo Krmar poslao poruku mira, razumijevanja i zajedništva

Adventsko razdoblje ili došašće, kako se naziva u liturgiji, vrijeme je pripreme za najradosniji blagdan u godini, Božić, Isusovo rođenje. U gradovima i naseljima diljem Virovitičko-podavrske županije tako se danas (nedjelja) organiziralo paljenje prve svijeće na adventskom vijencu.

Tridesetak mještana, unatoč kiši, došlo je na paljenje prve adventske svijeće u središtu Suhopolja. Na tradicionalnom ritualu obilježavanja ulaska u prvi adventski tjedan, svijeću nade upalio je prvopričesnik, a poruku mira, razumijevanja i zajedništva poslao je župnik velečasni Ljubo Krmar.

– Danas na prvu nedjelju adventa ili došašća, u našim crkvama i u našim obiteljima, pa i ovdje na središnjem trgu u Suhopolju, upalili smo prvu svijeću, koju još nazivamo i svijećom nade. Ona nas podsjeća na svjetlo koje je Isus Krist svojim rođenjem donio na ovaj svijet i obasjao ga, a to svjetlo unosi i u naše živote. Predstavlja radost i sigurnost za njegovo rođenje, ali i radost za čitavi svijet. Lijepo je biti u tom razdoblju adventa i priprave te iščekivanja njegovog rođenja. Advent u nama budi one najljepše osjećaje, kao i pripremu te pozornost na Isusov dolazak. Advent je vrijeme koje posebno naglašava budnost, osobito po misama zornicama, molitvi i dijeljenju s potrebitima. U tom vremenu obilazimo naše bolesne i želimo onima koji su u potrebi iskazati svoju blizinu i moliti za njih – između ostalog, rekao je velečasni Krmar.

Nakon paljenja prve svijeće, u perivoju dvorca Janković nastavljeno je adventsko druženje uz kuhano vino i zimske delicije, ali zbog lošeg vremena odgođen je glazbeni program u kojem su trebali nastupiti Suhopoljski tamburaši te polaznici virovitičke Glazbene škole Jan Vlašimsky i Vokalni ansambl Contesse.

‘Božićna priča’, u čarobnoj amtosferi suhopoljskog parka, nastavlja se idućeg vikenda, kada se očekuje puno ljepše vrijeme koje bi trebalo privući brojne mještane na zajedničko druženje pod lampicama. Do tad, zavirite u fotogaleriju i uživajte u prekrasnim božićnim prizorima koji privlače pažnju mještana i ostalih prolaznika.

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo i M. Rođak)

FOTO Paljenjem prve adventske svijeće u Suhopolju započela prava ‘božićna priča’: Velečasni Ljubo Krmar poslao poruku mira, razumijevanja i zajedništva

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.