Pet navika uz pomoć kojih možete izgledati i osjećati se mlado

Ako osjećate da ste u posljednjoj godini prebrzo ostarjeli – niste usamljeni. Stres koji je izazvala, i još uvijek izaziva, pandemija koronavirusa ogleda se na svima nama. Ovakve stvari nisu pod našom kontrolom, ali se itekako vide na našem licu.

Dobra je vijest da postoje strategije, i to one koje podupire znanost, uz pomoć kojih možete popraviti svoje zdravlje i izgledati i osjećati se mlado.

Ograničite izlaganje suncu

Previše sunca može oštetiti vašu kožu i uzrokovati fotostarenje, preuranjeno starenje kože zbog pretjeranog izlaganja suncu.

“Kod fotostarenja, pojavljuju se bore zbog promjena u dubljim slojevima kože”, kažu iz Harvard Medical School. Da zadržite mladolik izgled, kožu štitite barem zaštitnim faktorom 30 i osigurajte joj dovoljno vlažnosti svaki dan.

Redovito vježbajte

Da biste spriječili preuranjeno starenje kože, krećite se.

“Umjerena vježba može poboljšati cirkulaciju i potaknuti imunosni sustav”, poručuju iz American Academy of Dermatology.

“Ovo bi moglo učiniti da koža izgleda mlađe”, kažu.

Stručnjaci preporučuju oko 150 minuta vježbanja tjedno kako bi se spriječile kronične bolesti. Ako možete vježbati više, tim bolje.

Ograničite konzumaciju šećera

U fontani mladosti ne nalazi se mnogo šećera.

Iz AAD-a poručuju kako prehrana bogata šećerom i prerađenim ugljikohidratima ubrzava starenje. Ako u organizam unosite mnogo šećera, on reagira s proteinima u tijelu i uz sebe veže kolagen i elastin, dva sastojka koji osiguravaju da koža izgleda zategnuto i mlado. Rezultat pretjeranog unosa šećera je opuštena i naborana koža.

Smanjite stres

Kronični stres mogao bi s vremenom izazvati starenje na staničnoj razini. Prema navodima Harvard Medical School, kronični stres može skratiti naše telomere, strukture u stanicama u kojima se nalaze genetske informacije. Kako telomeri postaju kraći, stanice stare i s vremenom umiru. Ne samo da je ovo doslovan proces starenja, nego su osobe s kraćim telomerima u većoj opasnosti od razvoja kroničnih bolesti, poput bolesti srca ili raka.

Spavajte dovoljno

Tijekom sna tijelo se obnavlja i popravlja sve, od vašeg mozga do kože. Ako ne spavate dovoljno, to se lako može pročitati na vašem licu.

Prema rezultatima studije koja je objavljena u časopisu Clinical and Experimental Dermatology, ženama koje dovoljno spavaju koža se obnavlja i do 30 posto bolje nego onima koje loše spavaju.

Istraživanja ukazuju na to da loša kvaliteta spavanja može dovesti do razvoja bolesti povezanih s dobi koje uključuju bolesti srca, rak, ali i demenciju.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.