Predavanjem i mjerenjem tlaka i šećera u krvi obilježen Svjetski dan srca

Svjetski dan srca danas (utorak) je u Sopju obilježen poučnim predavanjem u Društvenom domu. Predavanje je održao dr. Miodrag Beneš, specijalist javnozdravstvene medicine s ciljem osvješćivanja ruralnog stanovništva o uzrocima bolesti srca te kako ih spriječiti i liječiti.

– Srce možemo očuvati pazeći na nekoliko čimbenika, da držimo tlak pod kontrolom, sistolički ispod 140 mmHg, dijastolički ispod 90 mmHg, pazimo na vrijednosti kolesterola i triglicierida, kontroliramo vrijednosti šećera i liječimo povišeni šećer u krvi, smanjimo unos soli i rafiniranih jednostavnih šećera, krećemo se i vježbamo, ne pijemo alkohol i ne pušimo – rekao je na pradavanju dr. Beneš.

Naime, svi ovi rizični čimbenici postepeno teško oštećuju srce i krvne žile te dovode do srčanog, moždanog udara, raka pluća, dojke debelog crijeva, mokraćnog mjehura, jetre i drugih vrsta bolesti.

– Nezdravu hranu najčešće jede cijelo kućanstvo što pridonosi pretilosti, a pasivnom pušenju su svakodnevno izložena i djeca u kafićima i članovi obitelji u kući što pridonosi smanjenoj plućnoj funkciji i bolesti srca. Često naša djeca, supružnici se prepuste istom stilu života, alkohol, pušenje, ne kretanje, povučeni okolinom jer nisu dovoljno osviješteni i jer im nije primjerom pokazano kako očuvati svoj zdravlje. Time započinju svoje zdravstveno propadanje. Praćenje zdravlja stanovništva Republike Hrvatske nam jasno pokazuje posljedice ovoga nezdravoga životnog stila. U Republici Hrvatskoj udio starog stanovništva se povećava i populacija se smanjuje.

243069827_3062152157393664_3378656116267010655_n-1

Demografska struktura pokazuje izumiranje populacije. Kako država stari tako se broj kroničnih bolesti povećava i opterećuje zdravlje populacije i zdravstveni sustav. Alkohol, pušenje cigara i e-cigara te pretilost su štetni čimbenici za razvoj mnogobrojnih bolesti koje usmrćuju, smanjuju životni vijek te kvalitetu života kao posljedicu invalidnosti, smanjenih tjelesnih funkcija te opterećuju zdravstveni sustav. Podržimo sve udruge, institucije i primjere dobre prakse koje pomažu održati zdravlje stanovništva u RH i promiču zdrav životni stil – zaključio je dr. Beneš.

Nakon predavanja patronažna služba Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije na čelu s medicinskom sestrom Višnjom Kajzer je svima zainteresiranima mjerila tlak i šećer. Predavanju je nazočio i načelnik općine Berislav Androš, koji je također iskoristio priliku te provjerio tlak i šećer, a koji su, pokazalo se, zadovoljavajućih vrijednosti.

– Nadamo se kako ćemo uskoro i u drugim općinama vršiti promociju zdravlja i dugoročno smanjiti bolesti kroz prevenciju rizičnog ponašanja – rekao je dr. Beneš.

(www.icv.hr, adf, hzjz.hr)

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.