Prevara ili ne? Evo kako funkcionira digitalna valuta Pi

Iako su kriptovalute i blockchain tehnologija za mnoge još uvijek nepoznanica, nedavni “boom” na tržištu pojedinih coinova poput Bitcoina i Ethera mnoge je nagnao da se odvaže na ulaganje. Statistike pokazuju kako je kupaca sve više, a neupitno je da se mnogi nadaju brzoj i lakoj zaradi, no na žalost nisu svjesni koliko je zapravo komplicirana igra u koju ulaze.

Prateći rast cijene kriptovaluta u posljednje vrijeme, uočljivo je kako javnost počinje prihvaćati blockchain tehnologiju. To se očituje iz porasta Google pretraživanja pojmova kao što su “gdje kupiti kriptovalute” i “kako rudariti kriptovalute”. Bilo je samo pitanje vremena kada će pojedini šarlatani zgrabiti priliku za zaradu na tuđem neznanju. Tako se u javnosti prije nekoliko mjeseci prvi put počeo spominjati “PI”, odnosno “digitalna valuta” koja se “rudari” koristeći mobitele.

Što je PI?

Za razliku od sličnih projekata, PI tvrdi da ne troši resurse uređaja poput ostalih besplatnih mining aplikacija. Ova aplikacija troši resurse vašeg uređaja za dekodiranje algoritma (Electroneum koristi algoritam cryptonight).

Upravo zbog ovakvog pristupa izrazito kompleksnoj radnji kao što je crypto mining pojavile su se prve sumnje u projekt, što navode i novinari portala Crobitcoin:

Prilikom mininga nužno je koristiti Proof-of-Work konsenzus algoritam gdje se minerima u zamjenu za trošak struje (potvrđivanje transakcija) isplaćuje određena naknada. Mineri tako osiguravaju mrežu i omogućuju njeno funkcioniranje. U slučaju PI Networka, projekt tvrdi da ne troši energiju, a samim time cijela priča oko mininga pada u vodu, barem u trenutnoj fazi”.

Prikupljanje i prodaja osobnih podataka korisnika

Udruga za blockchain i kriptovalute i prije je upozoravala na to da je ovdje u stvari riječ o prevari, odnosno o “dobrom marketinškom triku”.

PI nije kriptovaluta, već se samo reklamira kao takva. PI je socijalna piramida za skupljanje osobnih podataka”, poručili su iz udruge.

Član Upravnog odbora udruge Bruno Škvorc nedavno je detaljno analizirao PI.

Kako navodi, da bi kriptovaluta bila kriptovaluta, treba zadovoljiti nekoliko kriterija. Između ostalog, mora biti bazirana na otvorenom blockchainu kojem se bilo tko, bilo kada može pridružiti.

“Pravom blockchainu je svejedno za vaš identitet, i otvoreni blockchain nema ograničenja oko toga tko ga može koristiti. U ovom slučaju, budući da se od korisnika traži Facebook račun ili broj telefona te kasnije lozinka, logično je zaključiti da se ti podaci spremaju na nečijem serveru”, naveo je Škvorc i nadovezao se:

Ako su na nečijem serveru, tada se ne radi o decentraliziranoj tehnologiji nego centraliziranom projektu. Pi, dakle, nije kriptovaluta već zapis u nečijoj bazi podataka koji vam garantira isplatu određenog broja coinova kada se blockchain tog projekta konačno pokrene. Ako vam to zvuči poznato, to je zato što je OneCoin prijevara imala identičan model. Čak i sam Pi FAQ to potvrđuje”.

Zašto su nekome potrebni vaši osobni podaci? Važno je razumjeti da su marketinške kompanije spremne dobro platiti pristup takvim informacijama. Kao što smo već zaključili, PI se lažno oglašava kao kriptovaluta, a njegovim autorima nije problem tako dezinformirati svoje korisnike. Iako ne traži ulog novca, danas su osobne informacije iznimno popularan način zarade.

Elementi piramidalne sheme

Model poslovanja koji PI koristi nalikuje više na piramidalnu shemu kakvu primjenjuju omražene multilevel marketing kompanije poput Herbalifea, samo što to radi lažno se predstavljajući kao kriptovaluta. Ukratko rečeno, veliki igrači na vrhu izrabljuju manje igrače na dnu. Vrijednost kompanije ne definira kvaliteta ili doseg njenog proizvoda, već količina novih članova koju je pojedinac sposoban novačiti.

Budući da su u programu već ljudi koji vjeruju u brza kripto bogatstva, popis kontakt informacija osam milijuna provjereno naivnih članova prodavat će se po veoma dobrim cijenama, ako ne i direktno iskoristiti od strane organizatora PI projekt”, zaključio je Škvorc.

 

Izvor: Direktno

Foto: snimka zaslona

 

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.