Pripazite na ovu važnu stavku kad pripremate hranu u mikrovalnoj pećnici

Mikrovalnu svi volimo koristiti jer se hrana u njoj jako brzo priprema, pa tako u par sekundi ostatke jučerašnjeg ručka možete pretvoriti u ukusan i topao obrok.

Ipak, dok vam mikrovalna može uštedjeti vrijeme, tu je prisutan i određeni rizik. Prije nego pripremite iduće jelo u mikrovalnoj, pripazite da ne ponavljate jednu čestu grešku koja bi vas mogla koštati zdravlja, a na nju upozoravaju stručnjaci iz Američke agencije za sigurnost hrane.

Ako pripremate hranu u mikrovalnoj morate ju i povremeno okretati kako bi se ravnomjerno zagrijala, pa ako vaša mikrovalna nema opciju da se posuda u njoj sama okreće onda to učinite sami kako ne biste jeli sirovu hranu.

Ipak, postoji još jedna puno važnija stvar a to je da ostavite obrok da malo stoji u mikrovalnoj nakon što je program gotov kako bi se dovršio proces kuhanja, a ako to ne učinite namirnice bi mogle ostati sirove.

Koliko hrana mora nakon kuhanja stajati u mikrovalnoj ovisi o namirnicama koje pripremate, a prema stručnjacima hrana kao kruh i malo povrće treba stajati kratko dok meso ipak treba više vremena. I na samim proizvodima može biti istaknuto koliko je vremena potrebno da hrana odstoji pa prije pripreme pročitajte.

Ako to ne učinite, možete se i razboljeti, a prema CDC-u, Salmonella enterica je povezana s konzumacijom nedovoljno kuhane hrane.

Ako niste znali, ukusne i prozračne pečene krumpire možete pripremiti i u mikrovalnoj pećnici puno brže nego u onoj „pravoj“. Prvo očistite dobro krumpire i vilicom napravite male udubine kako bi para imala gdje izaći. Jedan krumpir pecite oko 8 minuta, dva oko 10, a četiri oko 14 minuta. Ne zaboravite ih jednom okrenuti na drugu stranu dok se peku.

Želite doručak ali vam se ne da zagrijavati tavu i prati dodatnog suđa, a još vam je i ideja da sve bude jako brzo gotovo? Za vas je dobra vijest da ju možete pripremiti u mikrovalnoj pećnici u samo 30 sekundi! Napravite smjesu za kajganu kako vi volite i stavite u posudu koju ste premazali maslacem ili uljem. Na visokoj temperaturi kuhate 20-45 sekundi, promiješajte i ostavite da stoji 2-3 minute.

 

Izvor: Ordinacija

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.