Svečano otvoren dječji vrtić koji će biti mjesto boravka za četrdeset i dvoje djece

Prije godinu dana, točnije 15. lipnja 2019. godine, polaganjem temeljnog kamena započeli su radovi izgradnje dječjeg vrtića u Sopju, a danas (ponedjeljak) je u on svečano otvoren. Uz stanovnike općine Sopje, svečanom otvaranju nazočili su i uvaženi gosti, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, donedavni saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenicima Marijom Klementom i Darkom Žužakom…

Na početku svečanosti sve je nazočne pozdravio općinski načelnik Berislav Androš.

– Prvo bih pozdravio naše ugledne goste, ministricu Vesnu Bedeković, našeg saborskog zastupnika Josipa Đakića, našeg župana Igora Androvića i njegove zamjenike Marija Klementa i Darka Žužaka, te predsjednika Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Mirana Janečića, zamjenika načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenada Križića, kao i sve ostale ovdje prisutne. Mnogi su odrađeni projekti iza nas, a mnogi nas još čekaju. Jedan od završenih je dječji vrtić ovdje u Sopju koji će biti mjesto boravka za četrdeset i dvoje djece s područja naše općine. Zahvalio bih se svima koji su nam pomogli da ovaj projekt uspješno završimo, od ministarstava do Županije, te naših dužnosnika, kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini.

Nazočnima se obratio župan virovitičko-podravski Igor Andrović koji je pozdravio ovu investiciju i ulaganje u najmlađe.

– Vjerujem da će ovaj vrtić, ali i sve ostalo što je napravljeno za djecu i mlade, sigurno pridonijeti boljem životu i da će značiti ostanak u ovom području. Mi u Županiji radimo puno projekata, velikih infrastrukturnih, ali nema važnijih od onih koji su namijenjeni djeci – rekao je, između ostalog, župan Andrović.

Donedavni saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić naglasio je da politika puno puta može odlučiti loše, no odluka izgradnje vrtića izuzetno je dobra odluka.

– Naša je zadaća i obaveza našim građanima osigurati bolji i sigurniji život. Posebice se to odnosi na ova ruralna područja koja su puno puta zanemarivana. Čestitam vam na novom vrtiću i vjerujem da će biti ispunjen do posljednjeg mjesta te se nadam da će mu uskoro biti potrebna nadogradnja – rekao je Đakić.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković pozdravila je prisutne u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

– Sve ono što se ulaže u općinu Sopje, sve to je pokazatelj zaloga budućnosti, skrbi i brige o svim ljudima u svim krajevima Hrvatske. Izgradnjom škola, dječjih vrtića, domova i ostalih infrastrukturnih objekata želi se postići ravnomjerni razvoj svih krajeva Republike Hrvatske. Izgradnja vrtića je zalog za budućnost naših mladih obitelji kako se ne bi morali iseliti, nego ostati na svojoj djedovini – rekla je Bedeković, dodavši kako njeno Ministarstvo sufinancira rad dječjih vrtića s 500 kuna po djetetu u 79 općina koje po indeksu razvijenosti. Naglasila je kako će raditi na tome da vrtiće sufinanciraju u tolikom iznosu da on roditeljima bude besplatan.

Presijecanjem vrpce, vrtić su službeno zajednički otvorili ministrica Vesna Bedeković, donedavni saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i načelnik Općine Sopje Berislav Androš, a blagoslovio ga je sopjanski župnik vlč. Oliver Kranjčić. Svečano otvaranje vrtića svojim su nastupima uveličala djeca, polaznici predškole u Sopju.

Izgradnja dječjeg vrtića u Sopju je s 85 posto financirana iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a s 15 posto sredstvima Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva poljoprivrede. Vrijednost izgradnje vrtića, za koji je projektnu dokumentaciju izradila županijska razvojna agencija VIDRA, je 4.875.304 kuna, a stručni nadzor 101.280 kuna. Radove je izvela tvrtka Građenje Marković d.o.o. iz Slatine. (www.icv.hr, ADF; Fotografije D. Fišli)

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.