U sjećanje na žrtve iz Domovinskog rata i poraća u Humu svečano otvoreno spomen obilježje

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice VRO Oluja, danas (utorak) je u mjestu Hum (općina Voćin) svečano otvoreno spomen obilježje u sjećanje na žrtve iz Domovinskog rata i poraća. Uoči otvaranja spomen obilježja nazočne, među kojima su bili brojni predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske županije, rodbina poginulih čija su imena uklesana u spomen ploču, predstavnici institucija te mještani Huma, pozdravio je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković, zahvalivši im se na dolasku.

Riječi pohvale za projekat izgradnje spomen obilježja uputili su Darku Božičkoviću i članovima UDVDR Ogranak Voćin, predsjednik UDVDR Virovitičko-podravske županije Josip Nemec, ratni zapovjednik 136. slatinske brigade stožerni brigadir Josip Černi, načelnik Općine Voćin Predrag Filić i zamjenik virovitičko-podravskog župana Darko Žužak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomen obilježje su svečano otvorili Ivan Đuzel čiji je otac na zvjerski način od strane četnika ubijen na kućnom pragu u 12. mjesecu 1991. godine i Tomo Grahovac otac poginulog hrvatskog branitelja pripadnika 136. slatinske brigade kojeg je neprijateljski rafal pokosio nedaleko mjesta Popovci u 11. mjesecu 1991. godine. Spomen obilježje je posvetio voćinski župnik vlč. Ivan Ereiz, te je predvodio molitvu za sve smrtno stradale u Domovinskom ratu.

Nakon otvaranja, predstavnici udruga, rodbina poginulih, predstavnici institucija i mještani Huma položili su uz spomen obilježje cvjetne aranžmane i upaljene lampione.

U spomen ploču uklesana su imena u sjećanje na poginule hrvatske branitelje, pripadnike 136. slatinske brigade: Maria Grahovca, Miroslava Zrinščaka i Željka Laicha, te za civilne žrtve srbočetnočkog masakra: Franju Banovca, Ivana Banovca, Marijana Đuzela, Romana Ridla, Marka Vukovića, Rozalije Ridl i Željka Galovića, kao i tragično preminule od zaostale mine iz Domovinskog rata: Zoricu Runje, Marka Bartolovića, Franza Scheitla, Johanna Gehingera, Franza Voglera i Franza Hammebachera.

– Za navedene žrtve iz Domovinskog rata i poraća postoje spomen obilježja koja se nalaze na mjestu stradavanja i duboko su u šumskim predjelima te im je otežan pristup. Ovo spomen obilježje obuhvatit će sve hrvatske žrtve koje su stradale na području Mjesnog odbora Hum, a nalazi se u samom centru Huma, na glavnoj prometnici za Voćin i uvelike će olakšati dostojno odavanje počasti roditeljima poginulih branitelja koji su već u poodmakloj životnoj dobi – istaknuo je predsjednik UDVDR Ogranak Voćin Darko Božičković, te uručio zahvalnice dobrim ljudima velikog srca čijim su donacijama i pomoći članovi UDVDR Ogranak Voćin izgradili spomen obilježje.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.