U SUHOPOLJU DJELUJE DNEVNI BORAVAK GDCK-a VIROVITICA Ovdje se umirovljenici okupljaju, druže i otkrivaju nove talente

Više od deset godina u Virovitici u okviru Gradskog društva Crvenog križa djeluje Dnevni boravak u kojemu se svakodnevno na čašici razgovora, šahu, kartanju, prigodnim radionicama, izložbama i predavanjima okupljaju osobe treće životne dobi. Prošle godine, početkom jeseni, također u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Virovitica u okviru projekta „Mobilnost za samostalnost“ u koji se aktivno uključila Općina Suhopolje, s radom je počeo Dnevni boravak u Suhopolju. Voditelj Dnevnog boravka GDCK Virovitica u Suhopolju je elokventni Hrvoje Reder, inače inženjer prometa i viši trener fitnessa, koji je vrlo brzo uspio okupiti tridesetak, manje-više, stalnih korisnika.

VICOTEKA, RADIONICE

Dnevni boravak zasad je smješten u prostorijama Udruge Matice hrvatskih umirovljenika općine Suhopolje, gdje se starije osobe mogu svakodnevno okupljati, od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati. Raspored je poznat – u ponedjeljak je vicoteka, u utorak kartanje, srijedom šah, četvrtkom dan za čitanje, a petkom kreativne radionice. Upravo su te kreativne radionice najposjećenije i na njima grupa žena izrađuje ukrasne predmete, oslikavaju platnene vrećice s motivima Suhopolja i drugo.

– Žene koje sa mnom rade na kreativnim radionicama prihvaćaju moje ideje, pa smo tako radili prigodne ukrase s božićnim i uskrsnim motivima – naglasila je Kata Šantavec, idejna pokretačica prilikom planiranja rada.

Marija Belani ističe pak kako do sada nije propustila ni jednu kreativnu radionicu.

– Izrađene predmete prvotno smo planirali podijeliti zainteresiranima uz dobrovoljne priloge, ali na kraju smo se odlučili pokloniti ih kako bi oni koji nas posjećuju imali nešto za uspomenu – naglasila je Tugomila Reder.

Kreativne radionice petkom ne ispunjavaju samo radom, već se atmosfera razbije pokojim vicom ili zanimljivom pričicom. Na kraju svake radionice voditelj organizira dvadesetominutno istezanje. Ako je vrijeme lijepo, vježba se vani, a u slučaju lošeg vremena unutra – uz pomoć stolica kao rekvizitom. Povremeno se organiziraju i prigodna predavanja koja korisnicima Dnevnog boravka mogu koristiti u svakodnevnom životu.

USLUGE PRIJEVOZA

– Veliki problem su naši dečki, kao da zbog nečega zaziru od nas. Slabo dolaze na ova naša okupljanja, ponekad dođu tek nakratko pogledati što se događa – požalila nam se Tugomila Reder. Očito je da će trebati proći još određeno vrijeme da se i muška populacija aktivnije uključi u rad Dnevnog boravka.

– Za sada nam dolaze korisnici iz Suhopolja. Kada se smiri situacija vezana uz koronavirus, planiramo kombijem, koji je također uključen u ovaj projekt, dovoziti zainteresirane i iz okolnih naselja – objasnio nam je Hrvoje Reder. Projektom je predviđeno da se Dnevni boravak GDCK Virovitica u Suhopolju financira 24 mjeseca. Međutim, svi su uvjereni da će, uz pomoć Općine, Dnevni boravak u Suhopolju nastaviti svoj rad i nakon toga, jer je već u prvih sedam mjeseci postojanja pokazao svrhu i korisnost. (www.icv.hr, mš)

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.