U Zdencima Dan državnosti obilježen polaganjem vijenaca i otvorenjem nadstrešnice u Dugoj Međi

Općina Zdenci na čelu s načelnikom Tomislavom Durmićem te Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga međa obilježili su Dan Državnosti s dva sadržaja. Prvi je bio polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod križa na mjesnom groblju Zdencima za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, gdje je nekoliko prigodnih riječi uputio dopredsjednik UHBDDR-a Duga Međa umirovljeni general specijalne policije Mirko Horvatin.

-Nakon prvih provedenih višestranačkih izbora u Republici Hrvatskoj, na današnji dan 30. svibnja 1990. konstituiran je Hrvatski Sabor s prvim predsjednikom Žarkom Domljanom. Taj dan slavimo i obilježavamo kao Dan Državnosti, i to smo i činili od 1990. do 2001. godine da bi potom došlo do promjene datuma ovog državnog praznika, ali evo na Bogu hvala na inzistiranje i nas kao braniteljske populacije, ali i većine građana, prošle 2019. godine ponovno smo dobili svoj datum Dana Državnosti. Mi kao braniteljska populacija smo posebno vezani uz ovaj datum jer kroz cijeli tijek Domovinskog rata smo i u pjesmama pjevali ”30. svibanj naš je dan” i zato nam je danas drago da ga ponovno možemo slaviti kao Dan Državnosti. Uskoro ćemo proslaviti i 25. lipanj dana kada je Hrvatski Sabor donio povijesnu Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i kada smo ispred Hrvatskog Sabora promijenili stijeg i stavili naš hrvatski barjak te tim činom raskinuli sve odnose s bivšom državom, a ponosan sam da sam i osobno bio tome nazočan – rekao je Horvatin.

Polaganju se pridružila i HVIDR-a Orahovica na čelu s predsjednikom Stjepanom Varaždincem.

-Ovo je povijesni dan koji ovom prigodom čestitam svim invalidima Domovinskog rata i svim hrvatskim braniteljima kao i nedavno obilježen dan Hrvatske vojske. Nama braniteljima su ovakvi datumi iznimno važni i s velikim ponosom i čašću ih obilježavamo na najbolji mogući način, odajući počast našim poginulim i umrlim suborcima – rekao je Varaždinac.

U nastavku obilježavanja u Dugoj Međi je malom svečanošću otvorena nova nadstrešnica iza mjesnog doma koju su zajedničkim snagama izgradili Općina Zdenci i UHBDDR Duga Međa.

-Evo, nakon pandemije u kojoj je bilo zabranjeno okupljanje, iskoristili smo ovaj povijesni datum za sve nas Hrvatske kako bi otvorili i našu nadstrešnicu koju poklanjamo svim

mještanima Duge Međe i općine Zdenci. Ova nadstrešnica čak odgovara i naputcima Nacionalnog stožera, što znači da su svi na određenim druženjima vani na zraku uz mogućnost odgovarajuće distance. Hvala Općini na velikoj potpori – rekao je dopredsjednik UHBDDR-a Duga Međa Mirko Bušljeta.

Općina je prepoznala želju i trud branitelja iz Duge Međe i spremno pomogla.

-Moram pohvaliti branitelje iz Duge Međe za ovu akciji. Kao što uvijek volim reći i posebno naglasiti, Općina je uvijek tu na raspolaganju za sve inicijative koje su dobre kao što je ova i sve ostale koje dolaze od strane ove udruge koja se pokazuje kao iznimno aktivna. Ovaj projekt je doista hvalevrijedan, odlično odrađen i što je najvažnije nadstrešnica je višestruko korisna – zaključio je načelnik Durmić. (www.icv.hr, vg)

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.