Uz otvorenje izložbe slika Ivana Andrašića, u Grabrovnici održana i pjesnička večer književnice Božice Jelušić

U petak 8. listopada u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića održana je pjesnička večer i otvorena je izložba slika.

Pjesničku večer pod nazivom “Put u zavičaj” Božica Jelušić održala je uz popratnu izložbu Ivana Andrašića “Jutra i sutoni”. Tom prigodom, večer pod nazivom “Obljetnica prijatelja”, Jelušić je proslavila 70. rođendan i 50 godina književnog rada, a Andrašić 50 godina izlaganja.

Rođen u Molvama, Ivan Andrašić kao samostalni umjetnik intenzivno se bavi slikarstvom još od 1971. godine, a ove godine slavi svojih 50 godina izlaganja. Dio svoje izložbe jučer je predstavio u rodnoj kući Petra Preradovića.

-Veseli me što sam dio izložbe predstavio ovdje u Grabrovnici u rodnoj kući Petra Preradovića gdje sam zajedno sa Božicom Jelušić proslavio jubileje. Zajedno smo napravili dosta projekata te je ona i autorica moje druge monografije “Hod ispod velikog oblaka”. Nisam baš čovjek od jubileja, ali uvijek imam nešto novo za pokazati. Ovaj zadnji dio “Jutra i suton”, ciklus slika nastalih u zadnje tri godine, nježna su ulja na staklu s vrlo malo naracije. Inače sam slikar koji je približio i tu mekoću akvarela i ulja na staklu. I to su slike atmosfere i dosta akvarela koji su na neki način moj spoj – rekao je Ivan Andrašić.

Svoja dva velika jubileja slavi i pitomačka književnica Božica Jelušić koja se na svečanom dijelu predstavila izborom pjesama iz svog stvaralaštva, na štokavskom i kajkavskom izričaju.

-Moj rođendan je zapravo u prosincu, ali rekla sam da će cijela ova godina biti slavljenička i obljetnička. Slavim 70 godina života i 50 godina književnog rada. Pola stoljeća nazočnosti na kulturnoj i stvaralačkoj sceni je rezultiralo velikim brojem energetskih ulaza u različita područja. Većina mog stvaralačkog rada je posvečena očuvanju, uskrsnuću i daljnjem razvoju kajkavskog jezika. Smatram da pripradam u zavičajne pjesnike, a ako ste u tome jako čvrsti, u tom središtu, onda vam je i mnogo toga dostupno. Osjećam da zaokružim svoje interese, jer kako je jedan njemački pjesnik rekao “Mi živimo u kruzima što se šire”. Dakle, kada bacite kamen u vodu imate najprije onaj maleni krug na početku, i ide sve do onog velikog kruga i zaista mislim da je taj obuhvat veoma važan u čovjekovom životu i da on osjeti da su se njegovi krugovi posložili i zatvorili – rekla je Božica Jelušić.

Pisanjem se bavi od školskih klupa, a službeno od 1969. godine kada se njezin rad pojavio u književnim časopisima i zborniku. Od tada do danas, objavila je 62 naslova u svim književnim žanrovima, od dječje književnosti do povijesnih i likovnih monografija.

U svečanom dijelu programa svim prisutnima obratila se kustosica i autorica predgovora u katalogu slikara Ivana Andrašića, Helena Kušenić, kao i Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice, gdje je izložen jedan dio slika.

-Ono što je prepoznatljivo kod njegovog stvaralaštva je suptilnost, nježnost i mekoća. Njegova odredišna točka života i stvaranja je dom odnosno njegovo rodno selo Molve gdje započinje svoj stvaralački put. I zato će većina slika imati prepoznatiljivu vertikalu zvonika Molvarske crkve koja će uravnotežiti i centrirati svaku kompoziciju. Ta prirodna komponenta je nešto neizbrisivo što povezuje Božicu i Ivana – istakla je autorica predgovora Helena Kušenić, te čestitala autorima na obljetnicama.

-Kada sam razmišljao što reći ovdje, pale su mi dvije riječi na pamet. Prva je estetika, a druga je prijateljstvo i to je ono što povezuje dva umjetnika. Oni su oboje estetičari, a iz te estetike umjetnosti mogu nastajati samo ovakvi kvalitetni ljudi. Grad Koprivnica prepoznaje ovakve umjetnik i imamo sreće da ove godine možemo i obilježiti pedeset godina likovnosti Ivana Andrašića kroz jednu izložbu koju smo ovdje preselili u nešto drugačijem obliku. Istovremeno da ove godine u prosincu objavimo jednu knjižicu o stvaralaštvu Božice Jelušić, njezinih pedeset godina književnog rada i to povodom 70. rođendana – rekao je Robert Čimin te im čestitao obljetnice.

Izložbu “Jutra i sutoni” službeno je otvorio slikar naivne umjetnosti Stjepan Ivanec, a glazbeni dio programa popratio je vokalno-instrumentalni sastav The Fusion.

Organizatori događaja su Centar za kulturu “Drago Britvić” i Općina Pitomača u suradnji s Božicom Jelušić i Ivanom Andrašićem. Izložba slika “Jutra i sutoni” bit će otvorena do 29. listopada.

(www.icv.hr, ib, foto: Foto Begović)

FOTOGALERIJA

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.