Večer “Poezija i vino” u Grabrovnicu privukla ljubitelje lijepih stihova i fine kapljice

Treća u ciklusu vinskih manifestacija pod nazivom “Slavonija & Podravina wine not!?”, koju organizira Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, održana je u petak u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici. Ovo izdanje manifestacije, naziva “Poezija i vino”, ponudilo je brojnim posjetiteljima priliku da kušaju tri Vinedina vina, prizalogaje uz “Podravske zalogaje” (sir, kruh od najuzornije hrvatske seoske žene Svetlane Bastalić, pogačice od koprive i podravske suhomesnate proizvode), samostalno razgledaju centar te nazoče prezentaciji vina od strane Ivane Nemet, vrsne enologinje.

Večer je svojim izvedbama na harfi otvorila harfistica Doris Karamatić, nakon čega je sve prisutne pozdravila voditeljica programa Ines Giba Jambrišak.

– Ovo nije samo večer vina, mi smo cijeli mjesec posvetili vinu. Zašto vino i poezija? Mnoge pjesme su napisane baš uz vino, pjesnici su bili ili opijeni ili u društvu vina, tako da mnoga umjetnička djela zapravo su proizašla iz druženja s vinom. To nama enolozima nekako daje za pravo da kažemo da kapljica vina ide uz umjetnost. Mi enolozi često za sebe kažemo da smo kreatori. Svi proizvođači vina, i mali i srednji i veliki koji se ovdje nalaze, mislim da će se složiti sa mnom jer to je naša umjetnost. Mi kao proizvođači vina doslovno 24 sata svjedočimo prelasku prirodu, odnosno mijenjanju grožđa kroz različite faze – slikovito je objasnila I. Nemet.

Nakon uvoda i zvonkog “kucanja” čaša kojima su si nazočni rekli “u zdravlje”, nastavio se program ove ugodne večeri. Zabavni program između kušanja vina oduševio je sve prisutne. Gotovo hipnotizirajućim pokretima i izvedbama argentinskog tanga i bečkog valcera posjetitelje je očarao plesni par Patricija Herceg i Artur Posedkin.

Svoje impresivne glasovne mogućnosti su predstavili i operni pjevači Antonella Malis i Tvrtko Stipić. Pjesnikinja Bernarda Kermend i glumac Igor Golub, uz pratnju Milice Renić na gitari i Tomislava Šipeka na klavijaturama, svojim su osebujnim interpretacijama oživjeli neke od najpoznatijih pjesama i poezije. Bio je tu i glazbeni sastav The Fusion, čija izvedba poznate pjesme “Bolje biti pijan nego star” nije nikoga ostavila ravnodušnim.

Iduće događanje manifestacije “Slavonija & Podravina Wine not!?” održat će se u Park šumi Jankovac, gdje će zainteresirani imati priliku sudjelovati u “Vinskom pikniku na planini”, u subotu, 18. rujna s početkom u 16 sati. Ciklus će zaključiti “Wine & run Orahovica”, koji počinje u subotu, 25. rujna na izletištu Jezero. (www.icv.hr, ea, foto: Matija Turkalj)

FOTOGALERIJA

 

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.