„Vrckavi penzići“ novi projekt Udruge umirovljenika Hrvatske općine Pitomača: Radionicama, susretima, izletima i edukacijama podižu kvalitetu života umirovljenika

Udruga umirovljenika Hrvatske općine Pitomača trenutno provodi Program „Vrckavi penzići“. Program je nastao u okviru Poziva za prijavu dvogodišnjeg programa usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2021. i 2022. godinu koji je raspisalo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Cilj Programa je socijalno uključiti osjetljive skupine – u ovom slučaju osobe starije dobi, odnosno umirovljenike. Partneri na Programu su Općina Pitomača, Osnovna škola Petra Preradovića Pitomača i Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, a kompletan program financiran je sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Općine Pitomača.

– Programske aktivnosti provode se pod vodstvom stručnih voditelja koji održavaju različite radionice i edukacije, a u sklopu programa zaposlena je i jedna mlada osoba kao voditelj programa kojoj se na ovaj način omogućava stjecanje radnog iskustva nakon završenog školovanja – ističu iz Udruge.

Dnevne aktivnosti koje se provode u sklopu programa su radionice, susreti, izleti i edukacije, kroz koje će polaznici usavršavati svoja znanja i vještine te dijeliti svoja iskustva s mlađim generacijama u ugodnoj i opuštenoj atmosferi.

Tako su za svoju prvu radionicu odabrali Sviranje tambure, a isto tako krenuli su i sa radionicom tjelovježbe. No, zbog trenutnih epidemioloških mjera onemogućena im je provedba velikog djela aktivnosti.

– Nadamo se da će situacija krenuti na bolje pa da ćemo, uz pridržavanje mjera, uskoro nastaviti s daljnjom provedbom aktivnosti – kažu iz Udruge.

Program je od velikog značaja za osobe starije dobi jer im se kroz organizirane dnevne aktivnosti omogućava da se uključe u aktivnosti koje su primjerene njihovim interesima i sposobnostima te tako razvijaju vlastite potencijale te se postiže socijalna inkluzija osoba starije dobi koji trebaju biti aktivan dio društvene zajednice i uključeni u sve njene segmente.

(www.icv.hr, ib)

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.