Vrhunski doživljaj klasične glazbe: Zagrebački Komorni orkestar u župnoj crkvi u Suhopolju održao koncert

Virtuozno i nadahnuto. Tim riječima bismo mogli sažeti nedjeljni koncert Zagrebačkog komornog orkestra u župnoj crkvi sv. Terezije Avilske u Suhopolju, u što su se uvjerili svi oni koji su došli uživati u ljepoti klasične glazbe.

Ovaj renomirani orkestar sastavljen od virtuoza na violinama, violama, čelima i kontrabasu za ovu priliku sastavio je zanimljiv repertoar, od razdoblja baroka do suvremene klasične glazbe 20. stoljeća. S tim ciljem izabrali su skladbe Mozarta, Haydna, Stamitza i hrvatskog skladatelja Luke Sorkočevića, dok su za suvremeniju glazbu izabrali majstore 20. stoljeća, mađarskog skladatelja Belu Bartoka i poznatog ruskog skladatelja Dmitrija Šostakovića.

Prvi je u pratnji orkestra nastupio renomirani zagrebački klarinetist, profesor i glazbeni pedagog Marko Zavišić. Iza njega je nastupila jedna od trenutno najboljih čelistica u Hrvatskoj, mlada studentica Glazbene akademije u Zagrebu Nina Lucija Perina, a solistički dio koncerta virtuoznom izvedbom začinio je i duet violina, također vodećih violinistica u Hrvatskoj i članica Zagrebačkom komornog orkestra Naomi Komforte i Petromile Marice Jakas.

Voditelj orkestra, profesor Mladen Dervenkar, otkrio nam je nakanu serijala koncerata  koje orkestar izvodi kroz međunarodni Festival Musica Maxima te brojnm drugim koncertima i gostovanjima.  -Zajedno sa svojim prijateljima glazbenicima iz cijelog svijeta želimo dodatno potaknuti ljubav prema klasičnoj glazbi. Primijetili smo da u tome i uspijevamo. To je, nadam se, dokazao i ovaj koncert u zaista lijepom prostoru crkve u Suhopolju. Sve je to najava za Festival Musica Maxima koji je nazvan po ruskom violinisti virtuozu Maximu Fedotovu. Ovaj festival održat će se tijekom mjeseca listopada ove godine u Zagrebu a pokrovitelj će biti predsjednik RH u supokroviteljstvo Ruskog veleposlanstva- rekao nam je maestro Mladen Dervenkar.

Za koncert u Suhopolju kojemu je pokrovitelj Općina Suhopolje, najviše je zaslužan ravnatelj Glazbene škole Jana Vlašimskog u Virovitici i Područne glazbene škole u Suhopolju Damir Mihaljević. U uvodu koncerta zahvalio je kolegama glazbenicima što su se odazvali pozivu, a s nekima od njih poznaje se, kaže, i uspješno surađuje već godinama.

-Ovo nije prvi put da prijateljstvo među glazbenicima urodi plodom, a svakako nije ni zadnji. Nastavljamo dalje jer nam je namjera što više približiti klasičnu glazbu našem pučanstvu. Zaslužuju to ne samo majstori koji su je skladali i vrsni glazbenici koji ju izvode, već i naši građani koji na taj način mogu uživati u istinskim glazbenim vrijednostima – istaknuo je nakon završenog koncerta Damir Mihaljević.

(www.icv.hr, bs)

Vrhunski doživljaj klasične glazbe: Zagrebački komorni orkestar u župnoj crkvi u Suhopolju održao koncert

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.