Za još ljepšu Lijepu našu: Podrška hvalevrijednoj inicijativi mlade Hrvatice stiže sa svih strana

Prema rezultatima Eurobarometra, klimatske promjene ozbiljnim problemom smatra 93% građana EU-a, a njih 79% smatra ih vrlo ozbiljnim problemom. Slične podatke pronalazimo i na području Hrvatske gdje 72% ispitanika smatra klimatske promjene ‘vrlo ozbiljnim’ problemom, a 53% (naspram prosjeka EU-a od 60%) ih je izjavilo da je osobno poduzelo radnje u svrhu borbe protiv klimatskih promjena. Jedna od njih je i mlada Hrvatica koja u šumi kod Rastoka gradi eko-odmaralište s fokusom na zaštitu prirodnog okoliša, energetsku učinkovitost, gospodarenje vodom i otpadom, te društvenu posvećenost.

Ivana Ercegović je još 2018. godine kupila 28.000m2 šumskog zemljišta u blizini naselja Rastoke uz rijeku Koranu. Tada na imanju nije bilo ničega osim stare kuće iz 1906. godine, male staje i jedne raskošne lipe.

“U trenutku kad sam ugledala imanje i šumu, znala sam da je ovo mjesto na kojem želim stvoriti nešto čarobno, gdje želim pustiti svoje korijene. Blizina najljepšeg nacionalnog parka u zemlji – Plitvičkih jezera, bio je samo dodatan bonus,” prisjeća se početaka Ercegović.

Misija joj je od lokalnih materijala izgraditi ekološki i socijalno svjesno utočište Tree Elements. Kućice na drvetu nazvane su Zemlja, Voda i Vjetar, glavna kuća koja služi kao okupljalište gostiju naziva se Ether, a mala seoska kuća Vatra. U sklopu kompleksa nalaze se knjižnica i organski vrt, a posjetitelji mogu uživati u raznim programima joge i meditacije, radionicama, planinarenju, a čak i iznajmiti cijelo imanje za vjenčanje.

Terapeutsko mjesto za djecu, zlostavljane žene, pobjednike bolesti…

Osim turista, Tree Elements namijenjen je kao sigurno mjesto za tražitelje skloništa.

“Boravkom u našem ekološkom utočištu, možete pomoći onim članovima društva kojima će možda najviše trebati ozdravljenje u ovoj šumi. Zbog toga smo se udružili s organizacijama koje pomažu preživjelima od raka, zlostavljanim ženama i djeci s malignim bolestima. Pozvavši ih da besplatno ostanu na imanju, osiguravajući im dom daleko od kuće i pružajući im priliku da sudjeluju u raznim radionicama i povlačenjima, bismo im pomogli da se izliječe od traume u ovoj čarobnoj šumi”, pojasnila je Ercegović.

Za svaki boravak posadi se jedno drvo

Jedan od partnera im je i ekološka neprofitna udruga “Zasadi stablo, ne budi panj” koja je dosad uz pomoć 5.000 volontera posadila više od 150.000 stabala diljem Hrvatske. Tree Elements sudjeluje u toj inicijativi na način da za svaki boravak posjetitelja donira jedno zasađeno drvo.

“Želimo biti dijelom tog broja, na veliko. To je tehnika koju je pokrenuo japanski botaničar Akira Miyawaki, a koja pomaže u izgradnji gustih autohtonih šuma. Pristup osigurava da je rast biljaka 10 puta brži i 30 puta gušći nego inače. Podrazumijeva sadnju desetaka autohtonih vrsta na istom području, a nakon prve tri godine opstaje bez održavanja”, precizirala je Ercegović, naglasivši da je to njihov način da se oduže majci prirodi, pogotovo u vremenima kada joj je to najpotrebnije.

Međutim, ističe Ercegović, s obzirom na tešku i neizvjesnu situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa, 10 različitih banaka odbilo je njenu prijavu za investicijski zajam, što joj je otežalo nastavak radova na imanju, stoga je odlučila pokrenuti Kickstarter kampanju kako bi joj svi ljubitelji prirode mogli pomoći u provođenju projekta do kraja.

Otvorenje Tree Elementsa planirano je za kolovoz 2021. godine.

 

Foto: snimka zaslona Tree Elements

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.