Zašto je wc papir u boji rijetkost?

Toaletni papir u boji aktualan je bio 1950-ih godina, a sada je najčešće bijele boje, a znate li zašto?

Prvo, treba razumjeti kako se toaletni papir proizvodi. Radi se od celuloznih vlakana koja dolaze direktno s drveća ili od recikliranog papira, kaže za Reader’s Digest Jessica Carette, kemičarka i menadžerica iz Cascades Tissue Group.

Da bi se dobila kašasta smjesa, vlakna se miješaju s vodom. Stvaranje toaletnog papira se sastoji od dva osnovna dijela: izrada sirovog papira i njegovo pretvaranje u krajnji proizvod koji kupujete u trgovini, objašnjava David Altemir, konzultant koji radi u pogonima za proizvodnju toaletnog papira u SAD-u.

Proizvođači izbjeljuju drvenu pulpu vodikovim peroksidom ili klorom kako bi bila bjelija. Ovo je više od samo estetskog postupka. Naime, time se odstranjuje supstanca lignin te se omekšava papir.

Jessica Carette objašnjava kako su celulozna vlakna također prirodno bijele boje, ali ljepilo koje ih spaja je smeđe boje koja nestaje upravo zahvaljujući izbjeljivanju.

S druge strane, toaletni papir od recikliranog papira napravljen je od uredskog otpada i papira za pisače koji je također već bijele boje.

Iako izbijeljena pulpa proizvodi najmekša vlakna, kvalitetan toaletni papir može nastati i od recikliranih vlakana.

Tako da je bijela boja toaletnog papira više nešto uobičajeno nego li ima veze s funkcionalnošću jer toaletni papir ne mora biti bijele boje da bi bio mekan i upijajući.

Ima li toaletnog papira u boji?

Iako je bijeli toaletni papir uvriježen, toaletni papir u boji bio je u trendu u prošlosti i to u pedesetim godinama prošlog stoljeća kada se u kućanstvima čak i usklađivala boja papira s bojom kupaonice što je bilo posebno popularno u SAD-u. No, taj trend je nestao zbog sigurnosti boja za zdravlje kože i okoliš. Osim toga, toaletni papir u boji je skuplji za napraviti.

Iako potrošači preferiraju bijeli papir, to ne znači da onaj u boji nije dostupan. Čak štoviše, kupiti možete papir s različitim uzorcima.

 

Izvor: Ordinacija

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.