”Zaželi-pomoć zajednici” u Zdencima: Umirovljenica Emica (82) za pomoćnicu Jasnu kaže da joj znači i više od mirovine

Iz dana u dan potvrđuje se opravdanost projekta ”Zaželi”, a posebno se to vidi u malim, ruralnim sredinama. Stari i nemoćni ljudi žive sami, najčešće prepušteni sam sebi i dolazak osobe koja im pomaže im je zapravo sve na svijetu.

Emica Zvonarić (82) iz Zdenaca je umirovljenica puna života, uvijek s osmijehom na licu. Bez obzira što je slabije pokretna (kreće se uz jednu štaku), i uz stvari koje može obaviti, treba pomoć drugih. Tako je kroz program ”Zaželi” dobila ”svoju” Jasnu Špoljarić, zaposlenicu o okviru projekta, a koja joj je postala desnom rukom.

– Suprug mi je preminuo prije deset godina i od tada sam sama. Imam kćer i sina koji su u drugim mjestima, dođu kad stignu, imam i unuke i praunuke i najveća mi je sreća kad dođu. Ipak, nekako nama starima i samima je najljepše kada je netko s nama svaki dan. Tako se ja najviše veselim kada mi Jasna dođe, puno mi pomogne, ali najviše volim kada odemo malo u šetnju te posebno kada sjedimo uz kavu i pričamo. Od nje saznam što se događa u selu, tko je umro, tko se oženio, što je novo i tako – priča baka Emica.

TOPLA RIJEČ I KONKRETNA POMOĆ

Jasna Špoljarić (60) je žena pred mirovinom. Posao bi do mirovine, kaže, inače jako teško pronašla, pa joj je ”Zaželi” došao kao životni spas.

– Tko bi mene u ovim godinama zaposlio?! Od srca zahvaljujem Općini Zdenci, našem načelniku Tomislavu Durmiću i svima koji su zaslužni za ovaj projekt. Uz sve, ja i osobno jako volim pomagati ljudima, posebno starijima i zato sam se odlučila ući u ovo priču. Brinem o 5 starih i nemoćnih osoba na području općine i doista uživam, meni je puno srce kada vidim da su oni sretni i zadovoljni. Pitali su me mnogi je li teško, ma iskreno, ništa nije teško kada znaš da si pomogao nekome kome je pomoć zaista potrebna- kaže Jasna koja s bakom Emicom razmjenjuje i recepte jer baka zna puno onih starinskih, a Jasna novijih jela.

-Imala sam obje ruke slomljene pa ne mogu danas, recimo, zamijesiti tijesto, posebno ono za rezance, onda to meni Jasna zamijesi. Puno pričamo o jelima, i ona zna dosta domaćih jela, pa eto zajedno smislimo i što ćemo kuhati. Ma moja Jasna meni više znači i od mirovine – zaključila je vedra baka Emica.

U Općini Zdenci projekt nosi naziv  ”Zaželi-pomoć zajednici” i kroz isti je zaposleno 10 žena koje brinu o 48 starijih i nemoćnih osoba, a financiran je u okviru Operativnog programa ”Učinkoviti ljudski potencijali 20214.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda:

– Ukupna vrijednost projekta je 1.767.793,37 kuna i traje do 14. lipnja ove godine. Ovim projektom nastavljen je smjer dosadašnjeg djelovanja Općine u području socijalnog i društvenog djelovanja te je otvoren novi okvir koji je održiv i koji će biti razvijan i nakon provedbe. Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Slatina i HZZ Virovitica. Zapravo je teško pronaći riječi za opisati tu obostranu radost korisnika i zaposlenica ovog projekta, svakog dana komuniciram s jednima i drugima i prepuni su zahvale, sreće i zadovoljstva. Meni je osobno čast biti koordinator ovoga projekta jer isti je prava životna škola – kaže koordinatorica projekta ”Zaželi” za općinu Zdenci Sanja Žužić.

 

Sadržaj ovoga priloga isključiva je odgovornost Općine Zdenci

 

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.